Граждани внесоха в общината подписка срещу опитите за унищожаване на градинка в ж.к. „Възраждане“

4
3250
Внасяне на подписка в Община Бургас
Внасяне на подписка в Община Бургас. Снимка: Искра.бг

Граждани се събраха пред Община Бургас, за да внесат подписка срещу опитите за унищожаване на последната зелена и светла градинка на улица „Фердинандова“ в ж.к. „Възраждане“. Подписите бяха събрани в неделя, когато жителите от квартала излязоха на протест, за да изразят своето категорично несъгласие с опитите за презастрояване на района и изсичането на вековни дървета.

Тогава общественикът Иван Чачевски припомни пред Искра.бг, че през 2019 година парцелът от зелена площ е бил преобразуван в частна собственост, след като е бил продаден „по някакъв начин“ на Александър Христов и още трима души. Един път живущите в района са пускали жалба, след която Общинският съвет в Бургас е спрял намеренията на собствениците. Сега съдът е отменил жалбата и те се опитват да постигнат своето.

Гражданите са недоволни и от промяната на Подробния устройствен правилник /ПУП/, която именно е позволила парцелът да бъде преобразуван в частна собственост.
На събитието присъства и представител на „Организация за закрила на българските граждани“ /ОЗБГ/, като родолюбивата организация подкрепя исканията на бургаските жители на „Възраждане“ за запазване на последната зелена градинка на улица „Фердинандова“.

Внасяне на подписка в Община Бургас
Внасяне на подписка в Община Бургас. Снимка: Искра.бг

Недоволните граждани обясниха, че Общината твърдяла, че имало брястове, които били болни и трябвало да бъдат отсечени, което не отговаряло на истината. Те са взели оценка от геодезист с 23-годишен опит. Освен това хората изобщо не са били уведомени от местната управа, че предстои изсичането на вековни дървета и така са изпуснали законовия 30-дневен срок, в който могат да обжалват акта, издаден от общината. Те са категорични, че всичко е било направено „на тъмно“ и „тихомълком“ с обяснението „Да сте чели!“

Гражданите обясниха пред Искра.бг, че са събрали над 100 подписа на живущи в района, които са против унищожаването на градинката и презастрояването. 

„Днес дойдохме в общината заедно с група граждани заинтересовани против застрояването и отсичането на градинка, която е заключена между улиците „Фердинандова“ и „Мария Луиза“. Искаме отзвук от общината и протестираме срещу унищожаването и застрояването на последната останала зелена площ в този район“, обясниха Иван Георгиев и Тодор Иванов. 

Те подчертаха, че това е несъвместимо с нормалните човешки взаимоотношения, защото няма достатъчно място за разходка на децата. Освен това дори нямало място и за дишане

На въпрос дали считат, че ще бъдат чути, те отговориха:

„Искрено се надяваме! Ще продължим с каквото е необходимо и с подкрепата на жителите на целия квартал!“

Абониране
Известие от
guest
4 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Гост
Гост
2 месеци по-рано

Точно така трябва!Нека хората да знаят, за какво става въпрос!На всички вече им дойде до гуша,да слушаме за измамни схеми,заменки, корупция и какво ли още не! Браво на съвестните граждани!!! Успех!!!

Велиана Подчийска
Велиана Подчийска
2 месеци по-рано

Не унищожавайте градинките във Възраждане

Спас Гергов
Спас Гергов
2 месеци по-рано

Израстнах в тази градинка,през 70-те и 80-те.Дано успеят да я запазят хората.Успех,Тоше!

Лиа
Лиа
2 месеци по-рано

Този последен зелен оазис Общината го атакува за трети път. Не се наядоха, не се награбиха, алчността на кмета няма граници. В района не остана местенце, в което дечицата ни да играят в безопасност. Да сме живи и здрави от утре да не ни мирише на мухъл. Дано!!!