Граждани събират подписи срещу замърсяването от ТЕЦ „Бобов Дол“

0
88
ТЕЦ
ТЕЦ "Бобов дол". Снимка: Искра.бг

Жителите на Големо село събират подписи срещу замърсяването от ТЕЦ „Бобов Дол“. Те ще изпратят и становище до изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по околна среда /ИАОС/ Росалина Инджиева, съобщиха от „Грийнпийс“–България.

Хората от селото и целия район се оплакват от замърсяване със сажди по прозорците, в дворовете и по детската площадка. Те също така се оплакват от честа миризма на сяра, болести на дихателната система и злокачествени заболявания.

Жителите на селото настояват да бъде поставена измервателна станция на въздуха, която да показва публични данни в реално време, забрана на горенето на отпадъци в инсталацията, както и спирането на работата ѝ, когато нормите са надвишени.

Тази седмица е ключова за тяхната битка, тъй като ИАОС реши по собствена инициатива да преразгледа условията, при които ТЕЦ „Бобов дол“ има разрешително да работи. Това е признание за значителното замърсяване, за което местните сигнализират от години.

Предвижда се и актуализация на редица условия, свързани със съвместното изгаряне на отпадъци, биомаса и въглища. Това повдига въпроси дали централата все пак е ползвала този вид гориво и досега и дали планира да го използва в бъдеще.

Всеки гражданин може да ги подкрепи, като изпрати писмо за подкрепа на местните хора от специалната страница на сайта на „Грийнпийс“–България. Крайният срок е 15 май.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments