Гръцкият парламент подкрепи влизането на Македония в НАТО

0
47
Парламентът в Атина. Снимка: wikimedia commons
Парламентът в Атина. Снимка: wikimedia commons

Парламентът на Гърция одобри протокола за присъединяването на Македония към НАТО. Решението бе подкрепено с минимално мнозинство в 300-членния гръцки парламент. Споразумението бе ратифицирано със 153 гласа „за“ при 140 „против“ и един „въздържал се“, предадоха световните агенции.

Членовете на НАТО подписаха споразумението с Македония тази седмица, след като на 25 януари гръцкият премиер Алексис Ципраст прокара в парламента споразумението за смяната на името на бившата югославска република. Северната гръцка съседка вече официално ще се нарича Република Северна Македония, като съответните конституционни промени в страната бяха приети от македонския парламент по-рано през януари.

Смятам, че изпълнихме патриотичния си дълг. Постъпихме правилно„, каза Ципрас на депутатите преди ратифицирането на протокола за присъединяване на Македония към НАТО.

Спорът между Атина и Скопие за името на Македония спъваше опитите ѝ да се присъедини към ЕС и НАТО. Като член и на двете организации Гърция има право на вето върху приемането на други страни.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments