Гръцки квартал, олицетворяващ политическия дух на страната, е насилствено разрушен

0
38
Квартал
Квартал "Екзархия". Снимка: Pixabay

В северната част на гръцката столица, кварталът „Екзархия“ – исторически център на радикална лява политика, обожаван в еднаква степен от интелектуални активисти и мърляви гуляи до късно – е атакуван, предава „Politico“.

Всичко започва малко след изгрев слънце. Пристигат камиони, превозващи работници, които се катерят по скеле и започват да режат дървета, оградени с бодлива тел и четириметрови метални барикади, покрити с графити. Местните крещят, блъскат по оградите, свири музика по цял ден. Полицията за борба с безредиците гледа, готова да реагира.

На пръв поглед, премахването на площада – който също е една от малкото зелени площи в района – трябва да се използва за изграждането на метростанция, решение, взето от консервативното гръцко правителство и общината. Но за много хора, които живеят в „Екзархия“, изглежда има нещо повече от това.

„Изборът на площада като място за метрото беше политическо решение“, смята 36-годишната Ники, която живее на няколко метра и наблюдава случващото се, наподобяващо драма пред местното кафене „Kafeneio“ – име, което означава просто „кафене“ – разказвайки всичко, което трябва да знаете за липсата на претенциозност на това място.

„Това е пълна промяна на характера на квартала – който винаги е бил радикален, място на бълбукане и обмен на идеи от всички части на обществото: студенти, работници и имигранти.“

По думите ѝ, сега има опасност кварталът да се превърне в „Дисниленд за туристи“.

Това не е Гърция на Акропола, само на 40 минути пеша, където тълпи богати туристи отиват, за да се наситят на древната култура. Дори е по-далеч от лъскавите острови в Егейско море с техните девствени плажове и блестящи коктейл барове.

„Екзархия“, по-земна, по-шумна и много по-хаотична, е също толкова част от душата на Гърция.

Размирици и протести

Именно тук през 1973 г. масово студентско недоволство доведе до преобръщането на военната хунта – дясната диктатура, която ръководеше Гърция от 1967 г. и чието падение най-накрая отстъпи пътя на страната към демокрация. А преди 15 години убийството на 15-годишния Александрос Григоропулос в района от полицай предизвика масови протести, които обхванаха цялата страна. През последвалото десетилетие, когато финансовата криза в Гърция се превърна в екзистенциална, площадът стана популярно място за протест срещу капиталистическите сили, които тласкаха страната да приеме драконовски условия на строги икономии в замяна на спасителни мерки. И след притока на близо един милион мигранти към Гърция през 2015 г., в разгара на конфликтите в Сирия и Либия, десетки хиляди намериха убежище в сградите наоколо.

Още преди подготовката за метрото вече беше започнала радикална трансформация на характера на „Екзархия“. Изгонването на заселниците започна при мандата на предишното ляво правителство на Сириза. Настоящият премиер Кириакос Мицотакис, след като постави закона и реда в центъра на предизборната си кампания през 2019 г., обеща да почисти мястото. Тогава той беше категоричен:

„Беззаконието и престъпността приключват.“

„Очевидно е, че кварталът се променя по насилствен начин“, сподели 40-годишният Никос Папакостас, който живее и работи там от години. Мъжът допълни:

„Това е вендета, която премиерът започна преди изборите. Оттогава той се държи наказателно към местните.

Разчистването на скуотовете се ускори и два нови проекта, подкрепени от консервативния кмет в оставка Костас Бакоянис, изграждането на метростанцията и възстановяването на близкия хълм Стрефи, природен парк, разпалиха огъня още повече.

Готино преживяване

За някои облагородяването е положително развитие. Кварталът става все по-популярен сред туристите, които прииждат в района, за да преживеят нещо, наподобяващо Атина. Кварталът вече започна да се пълни с имоти, публикувани в Airbnb и хипстърски кафенета. Time Out го включи сред 40-те най-готини квартала на планетата за 2023 г.

Но за много местни жители изглежда, че всеки ден се издига ново парче скеле. Протестиращите често ги обагрят с боя или ги разбиват. Сблъсъците между демонстранти и полицията, както и задържанията са станали ежедневие. Папакостас, който с други жители е създал обществено събрание за организиране на протести и предприема правни действия срещу проекта, казва:

„Площадът е единственото обществено, свободно пространство в квартала и то ще бъде унищожено. Това е нашата отправна точка.“

Металните бариери и полицията за борба с безредиците за първи път се преместиха на площада през август 2022 г., когато много жители избягаха от жегата на града. Оттогава строителството не е напреднало много, но разчистването на дърветата беше подновено по-рано този месец.

Избраният кмет социалист Харис Дукас, който поема поста през януари, призова операциите по изсичането на дървета да спрат незабавно и изрази загриженост относно сблъсъците. Той подчерта:

„Екологичен и щадящ хората проект като метрото не трябва да се превръща в обект на конфликт. Искам метро, но искам и дървета в „Екзархия“.“

Правителственият говорител Павлос Маринакис не се разкая по въпроса.

„Работата ще продължи, както е планирано“, отсече той, като отхвърли опасенията като „внезапна болка за дърветата“.

Строителната компания коментира, че дърветата ще бъдат изтръгнати и след това ще бъдат засадени на друго място, но експертите изтъкват, че най-вероятно те няма да оцелеят при прехвърлянето. От компанията казаха още, че след приключване на строителните работи по-малко от 10 на сто от площада ще бъде зает от входа на гарата, а голяма част от него ще бъде осеяна с цветни лехи.

Изискано кафе

Но „Екзархия“, както е било в продължение на десетилетия, беше всичко за това, което направи тази част от Гърция толкова гръцка.

„Промени като тази вече се случиха в други европейски столици преди години и сега общините се опитват да ги обърнат“, подчерта Папакостас и обясни:

„Това, което се случва в „Екзархия“, освен че е катастрофално, е и ужасно примитивно.

За Мариана, отпиваща кафето си в приземения Kafeneio, промяната може да бъде обобщена по-осезаемо. Жената коментира:

„Скоро няма да остане кафене, което да не сервира лате с бадемово или грахово мляко или нещо изискано и недосегаемо.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments