Градушка нанесе огромни щети в Сливенско, ИАБГ осигурява продивоградова защита в 10 области

0
382
Градушка
Снимката е илюстративна. Източник: Pixabay

Градушка удари днес сливенското село Сборище. Нанесени са огромни щети върху превозните средства и земеделската продукция.

Жълт код за опасни явления е обявен от Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ за 14 области в страната. Предупрежденията са за обилни валежи и гръмотевична активност.

Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ /ИАБГ/ осигурява продивоградова защита с ракетен способ на територията на България в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Хасково и село Тъжа, а със самолетен способ в Северна Централна и Североизточна България. Това съобщиха от Министерство на земеделието, храните и горите /МЗХГ/.

Със своите седем метеорологични радара ИАБГ следи метеорологичната обстановка над цялата страна и предава данните на заинтересованите институции. Тази седмица над България и съседните страни се наблюдават силни, неустойчиви и бързоразвиващи се метеорологични процеси, които на много места водят до силни градушки.

Вчера в защитените области само за няколко часа в късния следобед в областите Видин, Монтана, Враца и Пловдив са изстреляни над 450 броя противоградови ракети. Също така са извършени патрулни полети със самолети за противоградова защита в Северна България, но не се е налагало извършването на засев на облачни клетки.

ИАБГ е осигурена с необходимото количество противоградови ракети, за съжаление ИАБГ не осигурява защита в Смолянска област и Родопите, където вчера са паднали обилни дъждове със силна градушка, в частност в общините Неделино, Мадан, Златоград и Девин.

В различна степен са унищожени овощни и семейни градини. ИАБГ напомня, че всички земеделски стопани имат възможност да подават заявления за попаднали площи в областните служби по земеделие. Посещението на място от комисиите ще става още от понеделник.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments