Готвят се скандални изменения в Закона за горите заради предложения на ДПС и “Български възход”?

0
225
Незаконна сеч
Незаконна сеч. Снимка: Коалиция “За да остане природа в България”

Тази седмица, между първо и второ четене на Закона за изменение на Закона за горите, представители на ДПС и “Български възход” са внесли ред предложения в Комисията по земеделие към Народното събрание, които, ако се приемат, ще нанесат тежък удар върху системата на горите, алармират от Коалиция “За да остане природа в България”. Те посочват в съобщение до медиите:

„Спешно и на тъмно се готвят промени, които биха разрешили строителство за негорски цели в горите /например ски писти и влекове/ без да се променя статута на горската територия, биха ощетили горските предприятия и стопаните на гори, биха довели до повече незаконни сечи. Тези промени изключително много напомнят скандалната поправка “Витоша ски”, внесена през 2011-а година по времето на първото правителство на ГЕРБ и отменена едва след многохилядни протести, блокада на Орлов мост и вето на президента Плевнелиев. Конкретните предложения са за:

– Разрешаване на сеч на немаркирани дървета;
– Разрешаване на сеч без издадено позволително за сеч;
– Разрешаване на строителство в горските територии за негорскостопански цели без промяна на предназначението на територията;
– Премахване на плащанията за екосистемни услуги от
горите;
– Премахване на областните планове за развитие на горските територии;
– Прехвърляне на 5% от акумулираните средства във фонд „Инвестиции в горите“ на държавните горски предприятия на
общините.“

„Защо тези промени са опасни за природата и гражданите?“, попитаха от Коалицията и отговарят:

„Разрешаването на сеч на немаркирани дървета и сеч без издадено позволително ще компрометира съществуващата система за опазване и контрол в горските територии и ще доведе до множество незаконни сечи.

Допускането на строителство за негорски цели в горските територии без промяна на предназначението им представлява схема за държавна помощ. Тази промяна прилича на поправката Витоша ски в същия закон от 2011 година. Припомняме, че тогава МС внесе проектозакон, според който без промяна на статута на горите, в тях се допускаше строителството на стълбове за лифтове и влекове и ски писти.

Плащането за екосистемни услуги е част от европейските политики и трябва да бъде въведено от страните членки до 2025 г. То е метод за възнаграждаване на стопаните на ценни територии за това, че земите им се ползват по определен /щадящ природата/ начин, който, в крайна сметка, е в полза на всички нас.

Областните планове за развитие на горските територии са заложени в Закона за горите с две цели – да намалят административния натиск върху собствениците на гори и да регламентират плащанията за екосистемни услуги от горите. Премахването на тези планове ще запази административния натиск и ще продължи да затруднява дейността на компетентните органи по околна среда.

Предложеното прехвърляне на 5% от средствата на фонд „Инвестиции в горите“ на общините в повечето от случаите би означавало буквално хвърлянето на тези пари на вятъра. Повече от 90% от българските общини нямат практика за инвестиции в горите. Всъщност, голяма част от тях изобщо нямат собствени горски
територии. Това означава, че за да извършат каквито и да било инвестиции в горите, те ще трябва да искат разрешения от държавните горски предприятия, от чиито фондове са получили средствата.“

Следващото заседание на Комисията по земеделието, храните и горите е планирано за утре. Представители на “За да остане природа в България” ще присъстват на заседанието. Ако скандалните поправки бъдат приети, ще последват протестни действия, заплашиха от Коалицията. Те посочват в позицията си:

„Промени в горския сектор са нужни. Но винаги, когато се отвори Законът за горите, за да се направят необходими промени в услуга на природата и хората, следва порой от предложения за изменение, които целят единствено унищожаване на природата в името на частни интереси. Днес отново сме свидетели на такова посегателство. С това ли ще запомним вече отиващия си парламент?!?“

В Коалицията „За да остане природа в България” членуват Асоциация на парковете в България, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Българското дружество за защита на птиците, Българското дружество по фитоценология – 2001, Българска федерация по катерене и алпинизъм, Българска федерация по спелеология, Българската фондация “Биоразнообразие”, Екологично сдружение „За Земята”, Информационния и учебен център по екология, Народно читалище „Бъдеще Сега”, Сдружение “Агролинк”, Сдружение „Байкария”, Сдружение „Белият бряг”, Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ, Сдружение „Природа назаем”, СНЦ “Зелени Балкани”, Сдружение „Природен Фонд”, клуб UNESCO към
Студентски съвет на СУ „Св. Кл. Охридски”, Софийско гражданско сдружение „Щастливеца”, гражданска група „Да спасим Иракли”, „Граждани за Рила” и WWF България, Грийнпийс България. Коалицията е подкрепена от още над 50 организации, групи и инициативи.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments