Горски пожар във Франция: Хиляди се евакуираха, докато пламъците бушуват близо до Ривиерата

0
16
Горски пожар.
Снимка: Пиксабей

Хиляди хора, включително туристи в къмпингите, са преместени на безопасно място, докато пожарникарите правят опити да се справят с горски пожар близо до Френската Ривиера, съобщава “BBC”.

На мнозина бяха дадени само минути за напускане, след като стотици пожарникари бяха разположени в района Вар на запад от Сен Тропе. Огнеборците казват, че пожарът е избухнал в понеделник и е погълнал повече от 5000 хектара (12 350 акра) земя. 19 души са вдишали дим, а трима са ранени. Огънят се е разпалил по време на силна гореща вълна, като синоптиците прогнозираха температури до 35 градуса по Целзий във вторник.

Южна Франция е най-новата зона в Европа, опустошена от горски пожари това лято, тъй като температурите се покачват до рекордни нива в Средиземноморието. Учените казват, че горещите вълни стават все по-вероятни и все по-екстремни поради изменението на климата, предизвикано от въглеродните емисии, дело на човека.

Гърция, Турция, Испания и Португалия са сред страните, които се борят с горски пожари, отнели човешки животи и разрушили домове. Пожарът в южна Франция започна близо до село Гонфарон, на около 50 км (30 мили) западно от Сен Тропе. До тази сутрин пламъците са обхванали повече от 5000 хектара гора и храсталаци, съобщиха от местната пожарна. Противопожарните самолети изхвърлиха вода, за да потушат пламъците. Местното правителство на Вар съобщи, че на мястото са били изпратени 900 пожарникари и 120 полицаи. Повечето от евакуациите се извършват около селата Le Mole и Grimaud.

7 къмпинга бяха евакуирани от туристи, каза местният префект пред BFMTV, а някои бяха унищожени от пожара, тъй като пламъците – раздухани от силен вятър – се разпространиха бързо.

Туристите и жителите в тези райони се приютяват в кметства, фитнес зали и други сгради. Летовниците заявиха пред френските медии, че са евакуирани от хотели в кратък срок. Френският вътрешен министър Жерал Дарманин заяви, че ще пътува до мястото на пожара във вторник.

Междувременно в Южна Португалия стотици пожарникари се бореха да овладеят пожара, който предизвика евакуацията на около 60 души в региона Алгарве. Пожарите идват в седмицата, в която беше публикуван голям доклад на ООН, който предупреждава за по-екстремни метеорологични явления поради глобалното затопляне.

На някои места в Европа имаше и наводнения – както Австрия, така и в Северна Италия. Австрийските служби за спешна помощ спасиха десетки хора, хванати в коли и сгради, след като буря предизвика наводнения и свлачища в районите Понгау и Пинцгау близо до Залцбург. Един автобус е унищожен от наводнението.

Подобни спасителни операции бяха необходими в части от Северна Италия, където наводненията пометоха коли и изкорениха дърветаНякои от най-тежките наводнения бяха в село Сонико в Ломбардия, където река Оглио излезе от бреговете си. В Южен Тирол, близо до границата с Австрия, десетки хора трябваше да бъдат подпомогнати да намерят безопасно място, докато на други беше казано да останат по домовете си.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments