Горска библиотека в сърцето на Родопите

0
22
Горска библиотека в сърцето на Родопите
Снимка: Какво четеш..., Фейсбук

Библиотека в сърцето на Родопите. За това съобщи групата „Какво четеш“ социалната мрежа „Фейсбук“. Библиотеката се намира в гората край село Късак, община Доспат, сред красивата местност „Водопада“.

Авторката на публикацията споделя в мрежата, че идеята за горската библиотека е на Фикри Кехайов от село Късак. Момчето било студент по педагогика в Софийския университет. Докато се разхождал един ден из столичните улички след лекции, той попаднал на възрастна жена, която продавала книги евтино.

„Реших просто да закупя няколко книги, да й направя оборот така да се каже, но след като си избрах две – три книги, някак си сърце не ми даваше да й дам 5 лв. за три книги“, разказало момчето.

Той си взел около десетина, за да остави повече пари. Жената много се зарадвала и се съгласила да пие кафе с него. През това му разказала, че се намира в трудно положение и се налага да продаде част от личната си библиотека, за да изкара някой лев.

„По време на лекциите се чудих какво да ги правя тези книги и тогава лекторката говореше съответно за децата как трябва да оставим в тях някакъв белег, да им оставим отпечатък, за да им бъде нещо интересно в тяхното съзнание. И така реших да направя нещо по-креативно, като горска библиотека и реших да го реализирам с учениците от нашето село ОУ „Христо Ботев“, уточни Фикри.

Горската библиотека се намира на няколко километра от родопското селото, а децата от местното училище приели идеята като игра.

Идеята на младите хора е да разширят инициативата, като монтират по една горска библиотека и по другите най-посещавани еко пътеки в района, за да може туристите, докато си отдъхват, да вземат книга в ръка.

Горска библиотека в сърцето на Родопите
Снимка: Какво четеш…, Фейсбук

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от