Гореща вълна в Европа: Смъртоносни горски пожари се разпространяват в Средиземно море

0
705
Горски пожари
Горски пожари. Снимка: Pixabay

Хиляди пожарникари продължават да се борят с горските пожари в Португалия, Испания и Франция, докато горещата вълна не показва признаци на отслабване. В северна Португалия пилот загина, след като самолетът му с водна бомба се разби в района на Фоз Коа, близо до испанската граница. Властите в страната отчетоха, че поне 238 души са починали в резултат на жегите през изминалата седмица, предава „BBC“.

Пожари опустошават части на френския регион Жиронда, където са евакуирани над 12000 души. Метеорологичната служба в страната прогнозира температури до 41 градуса в някои области днес, като не се изключват нови топлинни рекорди утре. Късно в събота страната постави още 22 регионални департамента предимно по атлантическото си крайбрежие на висока оранжева тревога.

Горещите вълни са станали по-чести, по-интензивни и продължават по-дълго заради климатичните промени, предизвикани от хората. Светът вече се е затоплил с около 1,1 градуса от началото на индустриалната ера и температурите ще продължат да се повишават, освен ако правителствата по света не направят рязко намаляване на въглеродните емисии.

Жител на югозападна Франция описва горските пожари като „постапокалиптични“. Той твърди, че никога не е виждал подобно нещо досега. Френският вътрешен министър Джералд Дарманин каза, че досега са били опожарени 10000 хектара (25000 акра) земя и похвали „забележителната смелост“ на пожарникарите.

Кристоф Надер и зет му се намират в приют близо до Тест-де-Бюш, след като са били принудени да изоставят къщата си в село Казо с нищо повече от дрехите на гърба си. Той сподели пред „BBC“, че се надява да се върне, за да спаси котката им. Стотици други от опасната зона също са във временния приют, който осигурява легла. Същевременно Джесика Паркър обясни, че е била организирана и евакуация на животни, но процесът бил бавен.

„Всичко стана толкова бързо – пожарът беше голям, голям, голям“, разказа пред „BBC“ 27-годишната Манон Жакар, която е била евакуирана от къмпинг, в който работи, рано сутринта в сряда. И добавя: „Просто се притеснявам, страхувам се… Опитвам се да бъда колкото мога по-силна, но не съм добре… Искам да забравя тази седмица.“

Междувременно в Алпите катерачите са били призовани да отложат пътуванията си до Монблан заради риск от падащи камъни.

Във вторник температурите в Португалия са скочили до 47C и над 40C в Испания. Португалските синоптици твърдят, че температурите ще продължат да се движат до над 40C, преди да паднат следващата седмица.

Точките с пожарите в Португалия са разположени североизточно от град Порто. Те са унищожили 30000 хектара (75000 акра) земя тази година – най-голямата площ след лятото на 2017 г., когато Португалия претърпя опустошителни пожари, при които загинаха около 100 души.

Испанската фермерка Джема Суарес е била евакуирана от Касас де Миравете. Тя е казала ридаейки пред „Ройтерс“: „Каква нощ. Не сме спали цяла нощ. (…) Социален работник дойде да ме види, за да вземе възрастния ми чичо. Прекарахме нощта в Навалморал, но изобщо не спахме. Никога не съм виждал толкова голям пожар.“

В Южна Испания летовниците на плажа в Торемолинос видяха големи кълба дим, издигащи се в хълмовете, където няколко самолета се бореха с пламъците.

Британецът Ашли Бейкър живее в Михас. Той заяви, че пожарът е изглеждал по-заплашителен в петък, но след това вятърът го е отнесъл от района му. Самолетите също изпускат огнезащитни вещества, докато хеликоптерите пътуват до и от брега, събирайки морска вода, за да потушат пламъците.

„В нашия район има около 40 къщи, всички бяха нервни и стояха навън или на балкони и го наблюдаваха. (…) Дори сега има пожари по върховете на планините. Далече са оттук, много ми е облекчено. Когато живееш на хълмовете, е много страшно – всички пътни знаци постоянно ти дават актуална информация за екстремни пожари рискове.“, разказа Бейкър.

Други части на Средиземно море също са засегнати. В Италия правителството обяви извънредно положение. В Гърция пожарникарите се борят с пожарите в района на Фериза, на около 50 километра (31 мили) югоизточно от Атина и близо до Ретимно, на северния бряг на Крит. Седем села са евакуирани близо до Ретимно.

В Северно Мароко няколко селища също е трябвало да бъдат евакуирани, тъй като пожарите обхванаха провинциите Лараш, Уезан, Таза и Тетуан. Едно село е напълно унищожено в района на Ксар Ел Кебир и поне един човек е бил погълнат от пожара.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments