Горанов: Ще има коледни добавки за пенсионерите!

0
31
Горанов. Снимка: Wikimedia Commons
Горанов. Снимка: Wikimedia Commons

Пенсионерите ще получат коледни добавки и през тази година. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от „БНТ“.

Без допълнителни средства ще останат онези, които получават тавана на възнаграждението за прослужени години.

Новият бюджет за 2020-та година предвижда пенсиите да се увеличат от 1 юли с 6,7%. Това обаче няма да обхване най-високите суми и те ще останат 1200 лева.

Горанов обясни, че няма да има преизчисляване на формулата. По негови думи става ясно, че увеличения ще има, когато работещата част от населението ни започне да получава по-високи доходи. Всичко останало би било краткосрочно решение, което ще доведе до формиране на нови задължения към държавата.

Преизчисляването на старите пенсии към средния осигурителен доход за 2015-та година би струвал 133 млн. лв. на месец за 2020-та година. Сметките са направени от Националния осигурителен институт (НОИ) и са отговор към исканите от пенсионерските организации финансови разчети.

Управителят на НОИ Ивайло Иванов коментира, че е по-добре исканията да се отправят към парламента. Подчерта, че вече е в ход бюджетната процедура за 2020-та година.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от