Горанов не е в конфликт на интереси, реши антикорупционната комисия

0
136
Владислав Горанов. Снимка: Министерство на финансите
Владислав Горанов. Снимка: Министерство на финансите

Министърът на финансите Владислав Горанов не е в конфликт на интереси, въпреки че живее безплатно в жилище на кръстника си Иван Сариев. Това е установила проверката на антикорупционната комисия КПКОНПИ, публикувана на сайта на комисията.

Горанов е плащал всички сметки за апартамента от 180 кв. м. в столичния квартал „Изток“, установила е комисията. Освен това министърът и кръстникът му не се водят свързани лица по смисъла на закона.

Няма данни Горанов да е ползвал луксозна вила във вилната зона на Самоков Ярема, какъвто сигнал е подаден, установила е още КПКОНПИ. Фирмите на Сариев не са печелили обществени поръчки и няма данни Горанов да е упражнявал някакви действия по служба във връзка с частните дружества.

Комисията провери Горанов, след като гръмна скандалът за ползваното от него и семейството му жилище в луксозен столичен комплекс. Тогава председателят на комисията Пламен Георгиев нареди проверката. В докладната му са цитирани публикации за апартамента, както и за това, че синът на Сариеви е започнал работа в Министерството на финансите и като експерт е и участвал в комисии по обществени поръчки по времето когато Горанов е бил министър на финансите.

Други изложени твърдения са, че Владислав Горанов е надзиравал строежа и посещавал луксозната вила на Сариеви в местността „Ярема“.

Горанов е изслушан от КПКОНПИ на 6 февруари. По време на изслушването той твърди, че от 2012 г. ползва жилището, което е декларирал и то му е предоставено от Сариев, който му кръстник. Горанов заплащал всички разходи – битови сметки и данъците. Със Сариев се познавали от 2001 г., когато той е бил директор на дирекция в Министерството на финансите и запознанството им е преминало в приятелство и в последствие бизнесменът е станал негов кръстник, както и на двамата му сина.

През месец май 2012г., когато се е случило силното земетресение в Пернишка област Владислав Горанов е обитавал заедно със семейството си апартамент на 10 етаж. Към онзи момент децата му са били много малки, неговата съпруга се е изплашила за тях и уплахата се е превърнала в проблем по отношение на обитаването на жилището. В неформален разговор Горанов е споделил за това със Сариев и той му е предложил да се преместят да живеят в жилището, което е закупено от неговото семейство и към онзи момент не се е ползвало. Горанов приел и се преместили със семейството му. Колкото до сина на Сариеви Горанов заявява, че никой от семейството не го е търсил за съдействие. Той притежавал много добра професионална квалификация, много по-висока от изискванията за заемане на длъжността младши експерт.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments