Google инвестира в индийското Jio

0
194
Жена говори по телефона.
Снимка: Пиксабей

Google се превърна в най-новия американски технологичен гигант, инвестиращ в дигиталния бизнес на индийския конгломерат Reliance Industries, информира “BBC”. Търсачката, собственост на Alphabet, се съгласи да плати 4,5 млрд. долара (3,6 млрд. паунда) за 7,7% дял в Jio Platforms. Собственикът на Reliance милиардерът Мукеш Амбани съобщи, че двете компании ще разработят телефони за 4G и 5G мрежи. Google се присъединява към списък с нови инвеститори в Jio, който включва Facebook, Intel и Qualcomm.


“Google предостави право на милиони индийци за достъп до полезна информация и подобно на Jio е сила за промяна и иновации”, заяви Амбани в изявление пред акционерите.

Изпълнителният директор на Google Сундар Пичай коментира: “Темпът и мащабът на дигиталната трансформация в Индия са изключително вдъхновяващи за нас и засилват мнението ни, че изграждането на продукти за Индия на първо място ни помага да създаваме по-добри продукти за потребителите навсякъде.”

По-рано тази седмица Google също заяви, че компанията ще инвестира около 10 милиарда долара в Индия през следващите 5 до 7 годиниПрез април Facebook обяви, че ще инвестира 5,7 млрд. долара за 9,99% дял в Jio, което го прави най-големият миноритарен акционер на доставчика на мобилен интернет в Индия.

Инвестиционните съоръжения на американските технологични гиганти Intel и Qualcomm също са закупили по-малки дялове в компанията. Jio, който е най-новият основен мобилен оператор в Индия, бързо се разраства, заемайки място номер едно в края на миналата година.

От пускането си през септември 2016 г. услугата с ниска цена привлече почти 400 милиона абонати и има за цел да увеличи тази цифра до 500 милиона през следващите три години. През януари Reliance обяви, че ще стартира услуга за доставка на хранителни стоки, която има за цел да се конкурира с Amazon в Индия.

Американските технологични компании разглеждат Индия като основен пазар за растеж, като през 2022 г. броят на интернет потребителите се увеличава на повече от 850 милиона, според консултантската фирма PwC. Мукеш Амбани, който е председател и управляващ директор на компанията майка на Jio Reliance Industries, сега е деветият най-богат човек в света, с нетни пари 68,7 млрд. долара, според Forbes.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments