Голям скандал с фирма за съхранение на стволови клетки

0
63
Стволови клетки
Снимка: Скрийншот от бТВ

Избухна скандал с българска фирма за съхранение на стволови клетки. Стотици семейства са изгубили връзка с тъканната банка, след като фирмата-майка в Швейцария обявила фалит.

В ефира на „Тази сутрин“ един от родителите Доротея Дачкова заяви, че липсва каквато и да е комуникация и са в пълно затъмнение какво се случва. Впоследствие е станало ясно, че стволовите клетки са преместени в Португалия. Оттам обаче нито един родител не е получил потвърждение, че материалът се съхранява там.

За проблема хората разбрали през август. Това обаче е станало по информационен път, а не от институциите, които трябва да следят случващото се.

Друг от родителите Васил Пасев споделя, че самите те са подали сигнал към Изпълнителна агенция „Медицински надзор“. Прокуратурата, Министерството на здравеопазването и комисията към него също са сезирани.

От агенцията твърдят, че са взели мерки още през юни, а от фирмата ги уверили, че клиентите са известени за станалото.

Фирмата е подала заявление за прекратяване на дейността си, а последвалата проверка на ИАМН открила нарушения.

През 2018-2019 година голяма част от пробите са били поставени под карантина, заради неизвършени серологични изследвания.

По темата се изказа и директорът на българската фирма Асен Пачеджиев, който твърди, че клиентите са получили електронни писма. Той увери, че нарушенията не са свързани със вземането на пробите, а със случващото се в Швейцария.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от