Голям пожар в Орегон изпепели 364 000 акра площ, местните са евакуирани

0
28
Горски пожар.
Горски пожар. Снимка: Пиксабей

В американския щат Орегон най-големият активен горски пожар в страната изпепели над 364 000 акра площ, което наложи евакуацията на хиляди местни жители. Над 2000 пожарникари се борят с така наречения пожар „Бутлег“, като това е едно от най-мащабните огнени бедствия в историята на щата до момента, предава „BBC“.

От началото на пожара, който пламна на 6 юли, пламъците са унищожили площ, по-голяма от тази на Лос Анджелис. Това е един от над 80-те масивни горски пожара, които в момента бушуват в 13 американски щата. Причина за тяхното възникване са горещините и силните ветрове. Климатичните промени увеличава риска от горещо и сухо време, което често допринася за лесното разпалване на горските пожари.

Пожарът „Бутлег“ в Орегон, кръстен на името на близкия извор Бутлег, принуди най-малко 2000 жители от предимно селските райони да изоставят домовете си. До момента пламъците са унищожили най-малко 160 домове и сгради. Все още няма данни за смъртни случаи. Властите съобщиха, че около една трета от периметъра на пожара е бил овладян.

Джон Фланиган, който е начело на операцията по гасене, обясни, че интензивността на пожара се равнява на тази на ураган, и добави, че огненият ад е причинил изтръгване на дървета от почвата. Той коментира пред американски медии, че горещото и сухо време е създало така наречения „нестабилен“ въздух, който е повишил горещината много по-бързо. По негови думи се очаква температурите да достигнат между 10 и 15 градуса над нормата, като условията са влошени допълнително от факта, че регионът изпитва сериозна суша, която вероятно ще се задълбочи още през следващите дни.

Тази година горските пожари вече са унищожили огромна обработваема площ, главно в западните щати, според данни на Националния междуведомствен пожарен център. До момента през 2021 г. организацията е регистрирала над 4000 пожара, което е почти двойно повече от миналогодишния им общ брой. Поредицата от масивни горски пожари даде много по-тежко от нормалното начало на сезона на горските пожари в западната част на САЩ, което съвпадна с рекордните горещи вълни през последните седмици.

Междувременно в съседна Канада само през изминалия уикенд са се разразили над 150 нови горски пожара, съобщават от Канадския междуведомствен център за борба с горските пожари. До момента през 2021 г. в различни части на страната са регистрирали над 4300 пожара.

Експерти споделиха пред „BBC“, че поради многогодишната суша, вероятността тазгодишният сезон на горските пожари в Северна Америка да бъде „с невиждан до момента мащаб“ е огромна.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments