Голям астероид преминава покрай Земята

0
213
Астероид
Снимка: Pixabay

Голям астероид в близост до Земята преминава покрай нашата планета в днес, предоставяйки на астрономите изключителна възможност да проучат подробно обекта с ширина 1,5 мили (2 километра), пише „NASA“.

Астероидът, наречен 1998 OR2, беше най-близо до Земята в 5:55 ч. източно часово време. Макар това да е известно като „близък обход“ в астрономията, той все още реално е много далеч. Небесното тяло ще се приближи на не повече от около 3,9 милиона мили (6,3 милиона километра), преминавайки на разстояние повече от 16 пъти по-далеч от Луната.

Астероидът 1998 OR2 е открит от програмата за проследяване на астероиди в близост до Земята в Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА през юли 1998 г., като през последните две десетилетия астрономите го проследяват активно.

В резултат на задълбочените изследвания в областта учените са разбрали орбиталната му траектория много точно и с увереност твърдят, че този астероид не създава опасност да засегне сериозно нашата планета поне през следващите 200 години.

Следващият му близък обход към Земята ще се случи през 2079 г., когато той ще премине още по-близо. Въпреки това 1998 OR2 все още е категоризиран като голям потенциално опасен астероид“, тъй като в течение на хилядолетия много леки промени в орбитата му могат да застрашат Земята до много по-голяма степен, отколкото в момента.

Това е една от причините за активното проследяване на този астероид по време на неговия близък обход, с помощта на телескопи и специални радари. Това е много важно, тъй като такъв тип изследвания ще позволят да се изготви още по-добра дългосрочна оценка на опасността, която това небесно тяло представлява за нашата планета.

Близките обходи на големи астероиди като 1998 OR2 са доста редки. Последният близък обход на голям астероид е наблюдаван във Флоренция през септември 2017 г.

Тъй като са по-големи, астероидите с такъв размер отразяват много повече светлина от по-малките астероиди и затова са по-лесни за откриване с телескоп.

Малко вероятно е Земята да усети въздействие през следващия век от един от тези големи астероиди, но усилията на специалистите за откриване на всички астероиди, които биха могли да представляват опасност за нас, продължават.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments