Големи промени в управляващата партия на Северна Корея: Ким Чен Ун има нов заместник-командир

0
71
Ким Чен Ун
Снимка: Wikimedia Commons

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун има нов командир, според откъси от правителствен документ, видян от “CNN”. Позицията беше създадена през януари като част от преразглеждане на правилата на Работническата партия на Корея (WPK), комунистическият политически орган, който управлява потайната държава. Не е ясно кой го е попълнил.

Експертите смятат, че тя може да остане свободна или да бъде заета от Джо Йонг Уон или Ким Ток Хун, двама от най-могъщите мъже в правителството на Северна Корея. Джо, който е на 60 години и се смята, че е един от най-дългосрочните и най-доверените помощници на Ким Чен Ун, служи като секретар на централния комитет на WPK. Той често се снима заедно с младия севернокорейски лидер. Ким Ток Хун е премиерът на правителството на Северна Корея.

Според севернокорейските държавни медии Джо и Ким са председателствали срещи и са провеждали официални посещения в цялата страна през тази година, които преди това вероятно биха били ръководени от Ким Чен Ун.

Някои анализатори смятат, че само членовете на Постоянния комитет на Политбюрото, най-горният ешелон на WPK, ще отговарят на условията за новата роля. Това означава, че властната сестра на Ким, Ким Йо Йонг, вероятно не е човекът, който ще наследи позицията, смята Лим Еул-чул, професор в Висшето училище по севернокорейски изследвания на университета Кюнгнам.

Въпреки че Ким има влияние, „сравнимо с втория по сила човек в Северна Корея“, тя не заема висок ранг в WPK, отбеляза Лим. Бившият министър на обединението Лий Джонг-сок обаче заяви, че е възможно Ким Йо Йонг да застане на поста в случай на извънредна ситуация.

Нищо не показва, че създаването на позицията има нещо общо със здравето на Ким Чен Ун, което беше обект на интензивни спекулации миналата година, след като той изчезна от полезрението на държавните медии за няколко седмици.

Също така е малко вероятно този, който заема новата длъжност, официално първият секретар на WPK, да вземе властта от Ким Чен Ун, ако той умре или стане недееспособен.

Някои анализатори смятат, че за Ким ще бъде трудно да избере свой наследник извън близкото си семейство, което управлява Северна Корея от самото ѝ създаване. Други смятат, че като мъж на 30 години той е просто твърде млад, за да мисли за план за наследяванеКим може просто да делегира някои от служебните си задължения, за да облекчи работата си. До миналата година той поддържаше изтощителен график, изпълнен с публични изяви, когато съобщава, че е помолил Ким Йо Йонг да наблюдава „общите държавни дела“ като част от неговите инициативи за споделяне на ръководната тежест.

Чеонг Сонг-чанг, директор на центъра за севернокорейски изследвания в Института в Седжонг, обясни, че Ким може да се чувства удобно да изпълнява повече задълженията на другите, защото е уверен във властта си. Чонг обясни:

“Това ясно се различава от стила на вземане на политически решения от баща му Ким Чен Ир, който не успя да комуникира добре с членовете на партията и обществеността, тъй като преглеждаше множество документи един по един.”

Някога Ким Чен Ун е носил титлата първи секретар, но през януари се посочи като генерален секретар на партията, титла, която преди е притежавал баща му. Ким Чен Ир е определен за “вечен генерален секретар” след смъртта му през 2011 г.

Добавянето на новата позиция на първи секретар беше една от няколкото промени, които WPK направи в своите правила, за девети път при осъществяването на такива ревизии. Няколко от тях подчертават заявеното желание на Ким да подобри икономиката на Северна Корея. Въпреки това плановете му да извади страната от страшна бедност до голяма степен се провалиха поради неприемането на международните санкции и драконовските мерки, предприети от Пхенян, за да се овладее COVID-19.

WPK официално промени политиката си на „хората на първо място“, като официално се отказа от политиката за определяне на приоритетите на военните при Ким Чен Ир. Тази стратегия, известна като Songun на корейски, не се спазва от ранните дни на режима на Ким Чен Ун.

WPK също премахна думата „революция“ от декларираната си стратегия за това как се надява да обедини Корейския полуостров, който беше разделен от СССР и САЩ след Втората световна война. Някои южнокорейски медии интерпретираха заличаването като потенциално доказателство, че Пхенян вече не планира да обедини двете Кореи чрез революция.

Отношенията между Северна Корея и двамата ѝ основни противници – Южна Корея и САЩ, остават мразовити през последните години. В поредица от изявления, публикувани миналия месец, Пхенян предупреди Съединените щати, че ще се сблъска с „независеща криза в близко бъдеще“ и обвини Южна Корея в извършването на „непоносима провокация“ срещу режима на Ким.

Северна Корея и нейната програма за ядрени оръжия не са приоритет на мнозинството в администрацията на американския президент Джо Байдън в първите дни след встъпването му в длъжност, въпреки че наскоро президентът на Южна Корея Мун Дже-ин посети Вашингтон, за да обсъди няколко въпроси, които предизвикват безпокойство, споделено между Вашингтон и Сеул.

Белият дом казва, че е отворен за дипломация с режима на Ким и планира да следва „калибриран, практичен подход“, който се различава от стратегията на администрацията на Тръмп, който се опита да сключи страхотна сделка с помощта на срещи на върха, направени по телевизията.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments