Гневът по границата подкопава полско-украинския съюз

0
38
Зърно
Зърно. Снимка: Pixabay

Полша и Украйна имат общ враг, но това не се вижда от случващото се на граничния пункт Дорохуск-Ягодин, пише „Politico“.

Полската страна на границата е блокирана от няколко десетки полски фермери, много от които държат червено-бели знамена. Те протестират срещу това, което според тях е наводняване с украинско зърно и други продукти вследствие на либерализацията на търговията, въведена от ЕС в отговор на пълномащабното нахлуване на Русия. Здзислав Дъбровски, фермер с 30 хектара малко стопанство, който се е присъединил към демонстрацията, пита:

„Трябва да затворим границата. Нима трябва да умра от глад, защото те са във война?“

Протестиращите пропускат само по два камиона на час в Украйна и нито един в другата посока. Това е довело до образуването на 11,5-километрова опашка от полска страна, на която се редят предимно украински камиони, чакащи да се приберат.

Володимир е в задръстване от 9 февруари. Той превозва кашони от Германия, използвани за опаковане на портокалов сок, необходим на фабрика в Одеса.

„Без тези кутии фабриката е в застой“, обяснява той, навеждайки се от прозореца на небесносиния си камион и продължава:

„Обаждат ми се през цялото време. Вече 22 дни съм на път.“

Същата е ситуацията на всеки граничен пункт между Полша и Украйна – а напрежението, причинено от стачките, влошава отношенията между Варшава и Киев.

Олександър Кубраков, вицепремиер на Украйна и неин министър на инфраструктурата, заяви в неделя, че 160 тона украинско зърно са били незаконно изхвърлени от железопътни вагони в Полша, докато са пътували към пристанището в Гданск – четвъртият подобен инцидент. Ето какво написа той в Twitter:

„Докога правителството и полската полиция ще позволяват този вандализъм да продължава? За пореден път всички тези селскостопански продукти се превозват в запечатани железопътни вагони и са на път за други държави. Ние стриктно спазваме закона. А вие?“

Неуспешна комуникация

Двете правителства трябва да се срещнат във Варшава в сряда. Полският министър-председател Доналд Туск отказа да се срещне в петък с украинската правителствена делегация, ръководена от премиера Денис Шмихал, която пътува до граничния пункт Корчова-Краковец, за да се опита да разреши кризата. Шмихал заяви пред полските фермери, че от септември насам в Полша не е внасяно украинско зърно и че всяко зърно, което преминава границата, отива в други държави. Той изтъкна:

„Поляците и полските фермери трябва да чуят тази истина, за да разберат безсмислието на блокадата на границата.“

Украинските фермери донесоха на граничния пункт техника, повредена от руски мини, за да покажат на полските фермери условията, при които им се налага да работят. Президентът Володимир Зеленски изложи своите залози в неделя. Той коментира:

„Като президент казвам открито, че за нас е много важно да запазим съюза си с Полша. И ако не бъдат предприети стъпки, тогава ще защитаваме нашите предприятия.“

Границата е екзистенциален въпрос за Украйна. Така тя получава оръжия и боеприпаси – голяма част от които се доставят по железниците – и успява да поддържа функционирането на затруднената си икономика. Но полските фермери казват, че въпросът е от решаващо значение и за тях. Те осъждат Европейския съюз за това, че е допуснал украинско зърно, което е блокирано от Полша на вътрешния пазар в нарушение на правилата на ЕС.

Решението на Съюза да подпомогне Украйна да изнася стоките си по т.нар. пътища на солидарността през страни като Полша, Румъния и Унгария помогна за стабилизирането на цените на зърното и маслодайните семена в ЕС, но също така означава, че търговците и преработвателите в тези страни се възползваха от възможността да купят евтината продукция, вместо да помогнат за по-нататъшния ѝ износ. Земеделските стопани в районите, граничещи непосредствено с Украйна, видяха как техните собствени силози за зърно се пълнят, а цените рязко спадат. Правителствата, включително и полското, реагираха, като блокираха вътрешните си пазари.

„Как ще се конкурираме? Те имат огромни чуждестранни компании в Украйна“, оплаква се Марчин Болеста, който има ферма от 20 хектара в източната част на полския регион Подласки. Мъжът призна още:

„Трудно е да издържаме семействата си. Имаме заеми. Как ще ги изплащаме? Не искаме никаква украинска пшеница да преминава. Това, което изпращат, е отровно. Тя дори не е подходяща за храна на добитъка.“

В Полша стана обичайно да се поставя въпросът дали украинската продукция отговаря на стандартите на ЕС, въпреки че липсват доказателства в подкрепа на тези твърдения. Дори заместник-министърът на земеделието Михал Колоджейчак – сам активист в областта на земеделието – през последните седмици извърши лични проверки на украинското зърно на границата, след като се усъмни в качеството му.

Полските протести не се отнасят само до Украйна. Земеделските стопани са разгневени и от Зелената сделка на ЕС, която според тях ще ги натовари с допълнителни разходи. Те изтъкват изискването на ЕС 4% от земята да бъде оставена под угар, въпреки че Брюксел забави налагането на това правило, така че никой не е засегнат. Дабровски напомни:

„Досега нищо не се е променило, но ние искаме всичко това да бъде изхвърлено в кошчето за боклук.“

Небалансирана търговия

Някои демонстранти призовават границата да бъде затворена и за други стоки от Украйна, като например цимент; вносът е скочил от 51 000 тона през 2021 г. до 340 000 тона през миналата година. Циментът обаче е рядко срещан светъл лъч в търговията на Украйна с Полша. Миналата година Полша е изнесла за Украйна стоки на стойност 51,6 млрд. злоти (12 млрд. евро), което представлява увеличение от 13,6% спрямо 2022 г. В същото време украинският износ за Полша е спаднал с 23% до 20,2 млрд. злоти, по данни на полската статистическа агенция.

Продължаващите фермерски протести следват стачките в края на миналата година на шофьори на камиони, които се оплакват от нелоялна конкуренция от страна на украинските си конкуренти. Политиците във Варшава обаче, както и в повечето други страни, са добре настроени към оплакванията на фермерите – особено в момент, когато страната отброява времето до местните избори на 7 април, които ще бъдат тест за силата на управляващия алианс на Туск, спечелил властта миналата есен.

Всяка от четирите партии, които влизат в управляващата коалиция на Туск, иска да се представи добре и има за обща цел отново да победи партията „Право и справедливост“, която загуби парламентарните избори през октомври.

Въпреки че само 7% от поляците са земеделци, около 40% от населението живее в провинцията, което прави възгледите за селските райони ключови в политическо отношение.

Опасността можеше да се види на кръстовището в Дорохуск, където фермерите набиха чучело на заместник-министъра на земеделието Колоджейчак в инвалидна количка близо до огъня, горящ в средата на пътя. Туск много внимаваше да не разгневи фермерите, като отказа да използва сила, за да разпръсне протестите и да отвори границата. В петък той заяви:

„Протестът на фермерите, и искам да го кажа много ясно, има своето дълбоко оправдание.“

Междувременно президентът Анджей Дуда, лоялен на „Право и справедливост“, заяви в телевизионно интервю: „Според мен фермерите са прави.“

Политическата предпазливост намира отражение в полските проучвания на общественото мнение, които показват охлаждане на ентусиазма по отношение на Украйна. Преди две години само 17% от поляците заявиха, че не биха помогнали на украинските бежанци; този процент нарасна до 34% миналата година, а сега е 41%, според проучване на организацията Openfield.

Настроението се влошава и в Киев. Броят на украинците, които смятат Полша за приятелска страна, е намалял от 94% миналата година до 79% в последното проучване на украинската рейтингова група. Политическите машинации във Варшава не се отразяват добре на Киев и на шофьорите на камиони, които чакат да преминат през Дорохуск, на около три часа път с кола от Варшава на югоизток. Владимир, който не иска да назове фамилията си, казва:

„Икономиката ни се срива. Всички стоки, които би трябвало да помагат на икономиката, са блокирани на границата. Всички тези камиони са пълни със стоки, купени в Европейския съюз. Руснаците ни убиват и това е тероризъм срещу нас.“

Олександър, който е блокиран от 17 дни с товар от ядки от Холандия за фабрика за бонбони в Украйна, е вбесен.

„Тези стачници са копелета“, категоричен е той.

„Ние сме стачкували тук. Не съм се мил от седмици. Смърдя. Трябва да се изсера в полето там. Мислех, че сме приятели с Полша, но това е нож в гърба ни.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments