Глоби за стопаните, които не са платили „такса куче“

0
261
Куче
Снимка: Община Кърджали

Едва 300 са „съвестните“ собственици на кучета в Кърджали, които ежегодно плащат такса от 4 лева за домашен любимец, наложена от Общината. Същевременно хиляди в региона притежават четириного, показват данни на местната администрация.

Стопаните могат да заплатят таксата до 31 март. От нея са освободени тези, които през настоящата година са чипирали животното, както и собствениците, кастрирали кучетата си, посочи за 24rodopi главният експерт в отдел „Опазване на околната среда“ в Общинската администрация Анжела Василева. Няма да се плаща и за животни на Министерство на отбраната, Министерство на вътрешните работи Планинска спасителна служба и други организации на бюджетна издръжка, използващи специални кучета.

Към момента около 20 стопани са заплатили такса. От Общината посочиха, че глобата е 25 лева.

Огромна част от жителите по селата нито регистрират кучетата си, нито ги кастрират, за да ги освободят от такса. Това от своя страна допринася за голямата популация на четириногите, която се усеща най-вече в областния град.

Междувременно 401 безпризорни кучета са минали през Общинския приют в Кърджали в рамките на миналата година. 149 улични животни са били прибрани от селата, докато в областния град те са били 252. 338 от животните са били пуснати след извършени манипулации по обезпаразитяване и кастриране, 36 са били осиновени, а 17 са починали.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments