Глобален доклад: COVID-19 в Пекин може да е започнал месец по-рано, според китайски здравен служител

0
68
Covid-19
Снимка: Пиксабей

Пикът от нови случаи на коронавирус в Пекин може да е започнал месец по-рано от това, което се смяташе първоначално, отчасти поради асимптоматични инфекции. Това заяви директорът на Китайския център за контрол и превенция на заболяванията, цитиран от “The Guardian”На фона на строгите ограничения за спиране на разпространението на главния клъстер, който сега наброява повече от 150 случая, Гао Фу оментира, че огнището най-вероятно не се е развило в началото на юни или в края на май, а може би месец по-рано, информират държавните медии. Гао заяви още, че броят на асимптоматичните случаи, открити при огнището, може да бъде частично отговор на този казус и защо се е смятало така, но че е необходимо по-нататъшно разследване.

“При тази епидемия бяха открити много асимптоматични или леки случаи и затова около нас има толкова много заразени хора, без ние да знаем това”, подчерта Гао на семинар в Шанхай във вторник.

Заключването в Пекин се затяга с разпространението на нови коронавирусни огнища. В четвъртък градът отчете 21 нови случая на COVID-19, което е малко по-малко от 31, оповестени в сряда. В провинция Хубей имаше още два случая, които също бяха свързани с клъстера в Пекин. В четвъртък градът нареди всички хотели да бъдат затворени, както и ресторантите в райони с висок риск попаднаха под удара на новите разпоредби. Властите заявиха, че Пекин не е в режим на блокиране, но призоваха всички жители да не пътуват или да се събират излишно. В същото време обещаха да гарантират непрекъснато снабдяване с храна.

“Вече сме в критичен момент за предотвратяване и контрол на епидемията”, заяви служител на агенцията, която е съсредоточена върху пазара на храни на едро.

Други пет жилищни съоръжения бяха определени с по-висок риск от заразяване в четвъртък, като общият им брой е 32, включително един с висок риск и 31 със среден риск. Повече от 356 000 души са били тествани за петдневен период, като цели квартали са под наблюдение и са изградени пунктове, които да контролират влизането. Училищата са затворени, полетите са отменени, а пътуването в и извън града е ограничено. В сряда нивото на реагиране при извънредни ситуации беше повишено от трето на второ

Длъжностните лица в Гуандун съобщиха за около 1585 души, които са посетили пазара и са пътували в Гуандун през последните няколко дни. Около една трета от тях са били установени контакти за скрининг. В понеделник главният епидемиолог на CDC Ву Цуньо, заяви, че вирусният клъстер е подобен на епидемията, която започна на пазара в Ухан в края на миналата година. Той каза, че и двете са студени и влажни места, благоприятстващи оцеляването на вирусите, съобщи държавният таблоид Global Times.

В доклад, публикуван в сряда, върховният дисциплинарен орган на Комунистическата партия – Централната комисия за проверка на дисциплината, заяви, че огнището подчертава спешната необходимост от подобряване на санитарните стандарти и минимизиране на рисковете за здравето на хората, които посещават пазарите.

“Епидемията е огледало, което отразява не само мръсните и разхвърляни аспекти на пазарите на едро, но и техните условия за ниско ниво на управление”, каза тя.

Междувременно американските и китайските изследователи прецениха, че възможността за “вторична атака” на заразата сред хората, които живеят заедно, е значително по-висока от при тези, които живеят отделно. Използвайки данни от 350 пациенти с COVID-19 и близо 2000 от близките им контакти в китайския град Гуанджоу, проучването установи, че докато средният пациент има само 2,4% шанс да зарази някого, с когото не живее, тази цифра скача до 17.1 % – около един на всеки шест – сред тези, които делят един дом.

В момента в Китай има пет кандидати с разработена ваксина срещу COVID-19, които вече извършват изпитвания върху хора – най-много, от която и да е държава. Наскоро страната помоли за доброволци от държавните фирми, които планират пътувания, за да тестват кандидатите във фаза три изпитвания.

На срещата на високо равнище на видеоконференции в сряда с лидерите на африканските държави китайският президент Си Дзинпин обеща, че ще бъдат “сред първите”, които ще се възползват от разработената от Китай ваксина.

“Китай ще продължи да прави всичко възможно, за да подкрепи реакцията на Африка в борбата с COVID-19”, каза Си, според превод на английски на речта си на Синхуа.

“Заедно ще изградим китайско-африканска здравна общност за всички. Ние обещаваме, че след като разработването и внедряването на ваксина срещу COVID-19 бъде завършено в Китай, африканските страни ще бъдат сред първите, които ще се възползват от нея.”

Нова Зеландия регистрира поредния случай на COVID-19, след като повече от триседмичният период без инфекции приключи в понеделник, когато две жени, които се завърнаха от Обединеното кралство, дадоха положителен резултат за заразата.  Третият случай, мъж в 60-те си години, е пътувал от Пакистан през Доха и Мелбърн. Той се появи на фона на съобщения за хора в Нова Зеландия, които имат нужда да бъдат поставени под изолация, включително за рожден ден на момиче в карантина. Друга група присъства на погребение, след като беше пусната по-рано от карантина.

Индия отчете най-високия си брой дневни случаи в пандемията, като 12 881 инфекции са потвърдени през последните 24 часа. Така страната довежда общите си инфекции до над 366 000, с 12 237 смъртни случая. Следва облекчаване на някои мерки за блокиране в големи части на страната след продължително и строго затваряне.

Бразилия наближава 1 милион инфекции, тъй като положителните тестове за COVID-19 нарастват значително в последните дни. Други 32 188 нови случая са били докладвани късно в сряда, като общият брой там вече е 955 377 – вторият най-голям след САЩ. Здравните власти в Бразилия също регистрираха още 1669 смъртни случая, като с общите 46 510 инфекции също се нареждат на второ място след САЩ по заболеваемост от новия коронавирус.

Развитието на инфекцията на други места:

  • Броят на коронавирусните инфекции в Обединеното кралство е надхвърлил 300 000, според данни на проследяващия университет Джонс Хопкинс, като сегашната им обща бройка е 300 717. Най-малко 42 288 души са загинали във Великобритания досега.
  • Глобалните инфекции възлизат на 8 320 288, със смъртта на 447 581 човека, според университетските данни на Джонс Хопкинс.
  • Няколко американски щата, включително Оклахома, отчетоха скок на новите коронавирусни инфекции дни преди планирания митинг на кампанията на Доналд Тръмп в Тулса, който ще бъде най-големият социален сбор в страната за три месеца. Д-р Антъни Фаучи, член на коронавирусната група на Белия дом, изрази притеснение от нови горещи точки на инфекции в големите американски щати, като същевременно съветваше, че “лично аз не бих” (отишъл) на митинга.
  • Нивото на безработица в Австралия се повиши до 7,1% след загубата на 227 000 работни места между април и май. Това означава, че 835 000 работни места са били изгубени сезонно от март.
  • Президентът на Аржентина Алберто Фернандес излезе в доброволна изолация на фона на нарастващите опасения от скока на коронавирусните инфекции, включително няколко случая сред политическия елит на страната.
  • Във Франция работниците в Айфеловата кула правят подготовка за откриването на забележителността на 25 юни, след три месеца на спиране. Това беше най-дългият период на затваряне след Втората световна война.
Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments