Главният секретар на МВР получи почетно отличие от вътрешното министерство на Франция

0
132
Среща във Франция
Среща във Франция. Снимка: МВР

Актуалното състояние на сътрудничеството с правоохранителните структури на Република Франция и перспективите за развитието му бяха тема на срещата във френското Министерство на вътрешните работи, съобщиха от МВР. В разговорите участваха Софи Ат, директор на Дирекцията за международно сътрудничество по сигурността, Тиери де Вилд, съветник по международните въпроси на генералния директор на Националната полиция на Франция, и префект Лиото, ръководител на проекта за „интелигентни граници“.

Българска делегация беше водена от главен комисар Живко Коцев, която е на работно посещение в рамките на двустранната програма за експертен обмен.

Противодействието на незаконната миграция и каналджийството, включително с използването на т. нар. „малки лодки“, бяха обсъдени в хода на срещата. Участниците определиха двустранното сътрудничество като динамично и резултатно, основано на взаимно доверие – както на експертно, така и на оперативно ниво /включително чрез каналите на Европол, Интерпол и ФРОНТЕКС/. Те посочиха поредица от успешни съвместни реализации срещу организираната престъпност. Беше отбелязано и значението на експертния обмен на опит и добри практики по приоритетни за страната ни проблеми като пътната безопасност и борбата с корупцията.

Българската делегация, в чийто състав е и директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ главен комисар Антон Златанов, проведе среща с Валери Мин, директор на Националната дирекция на граничната полиция на Франция. Бяха обсъдени професионалните предизвикателства, организационните мерки и практическите решения.

В хода на проведените срещи беше дадена висока оценка за постигнатото от страната ни за охрана на външната граница на ЕС. Беше потвърдена позицията на френската страна, че България е покрила всички критерии за пълноправно членство в Шенгенското пространство.

В контекста на предстоящите Олимпийски игри в Париж беше обсъдено и участието на служители на българското вътрешно министерство, наред с представители от другите страни – членки на ЕС, като част от силите за обезпечаване на сигурността.

В програмата на делегацията предстои посещение в Кале, където ще се запознае на място с техническите възможности и организацията на работа на френската гранична полиция.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments