Главният прокурор Иван Гешев поиска законодателни промени след поредния инцидент с дете

0
279
Иван Гешев
Иван Гешев. Снимка: Прокуратура

От прокуратурата публикуваха позиция на главния прокурор Иван Гешев в своя профил в социалната мрежа след поредния инцидент с дете. Както Искра.бг съобщи пиян и дрогиран шофьор помете 14-годишно момче в старозагорското село Бузовград. Детето в момента се бори за живота си

„Още едно дете е пометено от поредния, вероятно пиян и дрогиран, шофьор. Детето се бори за живота си, в тежко състояние. А шофьорът не е помогнал. Избягал е. Какво още трябва да се случи, за да разберем, че трябва да спрем да се раняваме и убиваме на пътя? Какво още чакаме, за да спрем войната на пътя? Нейните жертви са колкото при един локален военен конфликт. И логично сме водещи в ЕС в тази черна статистика“, посочва в своята позиция обвинител номер едно. И допълва:

„Прокуратурата на Република България още преди две години постави проблема пред Народното събрание. Предложихме и решения — отнемане на моторните превозни средства, управлявани от пияни или дрогирани шофьори. Предложихме и да се прецизират престъпните състави за умишлено причиняване на смърт и телесни повреди от такива извършители. Има и редица други възможни решения. Настояваме и ще продължим да настояваме като институция за реакция на държавата и законодателни промени.“

„Явно смъртта по пътищата на България не е приоритет. Важно беше в рамките на дни да бъдат закрити специализираните съд и прокуратура. Защото може би сме единствената страна в ЕС , в която няма организирана престъпност“, категоричен е Иван Гешев. 

Според него това бързане, което вероятно ще е от полза на престъпността, е обяснимо. Но е необяснимо, че не се бърза, когато всекидневно по пътищата ни умират хора. Не само политиците и институциите, но и всички ние като общество трябва да сме активни. Защото всеки живот е безценен, а вече с години необходимото не се прави. Това е животът на всеки един от нас, на близките ни, на децата ни, посочва още главният прокурор. 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments