Главният изпълнителен директор на Pfizer: Времето ни за ваксиниране няма нищо общо с политиката

0
262
Ваксина и пари.
Снимка: Пиксабей

Обнадеждаващата новина на Pfizer за ефективността на нейната ваксина за COVID-19 дойде близо седмица след изборния ден, съобщава “CNN Business”. Изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла обаче казва, че времето няма нищо общо с политиката.

В интервю за главния медицински кореспондент на CNN Санджай Гупта Бурла заяви, че първо е научил за резултатите от процеса в неделя и все още не е видял данните, хвърляйки студена вода на идеята, че е имало някаква политическа мотивация за пускането на новината, след като гласоподавателите в САЩ избраха своя кандидат за президент.

Pfizer направи няколко междинни прегледа на данните по време на изпитването си на ваксината, но няма достатъчно инфекции в тестовата си група, за да получи значими данни към неделя, съобщи Гупта. Ако не друго, данните дойдоха по-рано от очакваното: през октомври Бурла направи коментар в отворено писмо на уебсайта на Pfizer, казвайки:

“Въз основа на текущата ни регистрация и темпото на дозиране, ние смятаме, че ще достигнем този етап през третата седмица на ноември.”

Администрацията на Тръмп побърза да си припише обещаващите новини на Pfizer. Вицепрезидентът Майк Пенс написа в туитър, че развитието на Pfizer е “благодарение на публично-частното партньорство, създадено от президента Доналд Тръмп”.

Президентът Тръмп обаче атакува Pfizer и Световната здравна организация заради съобщението на фармацевтичната компания. В понеделник вечерта Тръмп написа в Туитър:

“Както отдавна казах, @Pfizer и останалите щяха да обявят ваксина само след изборите, тъй като преди това не са имали смелостта да го направят.”

След това туитна още:

“По същия начин @US_FDA трябваше да го обяви по-рано не за политически цели, а за спасяване на животи!”

Моменти по-късно Тръмп написа в друг туит, че ако избраният президент Байдън беше президент, “нямаше да имате ваксината още четири години”.

Не изкривена скорост

И все пак Pfizer не беше част от „Операция Warp Speed“ на администрацията на Тръмп, която стимулира фармацевтичните компании да ускорят развитието си в производството на коронавирусна ваксина. Американското федерално правителство обеща 1,95 милиарда долара на Pfizer (PFE) и партньора ѝ BioNTech (BNTX), за да съдействат за разпространението на ваксината, след като е готова, но правителството не работи директно в помощ на нейното развитие.

От своя страна Тръмп се беше звързал с фармацевтични компании, притискайки ги за нови разработки преди изборния ден. Той изрично казал на изпълнителните директори на компаниите, че би искал ваксината да се движи по-бързо, отколкото някои от здравните му съветници смятат за разумно, съобщи CNN.

В понеделник сутринта новоизбраният президент Джо Байдън излезе с изявление, в което приветства “отличните новини” и поздрави “блестящите жени и мъже, които помогнаха за този пробив”Той добави, че “също така е важно да се разбере, че до края на битката срещу COVID-19 все още има месеци” и “ще минат още много месеци, преди да има широко разпространена ваксинация” в САЩ.

Д-р Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести, каза, че новините за ваксините на Pfizer са добри и има и други ваксини за COVID-19, които са в процес на разработка и добави, че Pfizer успява да постигне резултати бързо поради тежестта на пандемията.

Приготвяне на ваксината

Въпреки че скоро не е предвидено широко приложение на ваксината, Pfizer заяви, че планира да поиска разрешение за спешна употреба от Американската администрация по храните и лекарствата скоро след като доброволците бъдат наблюдавани в продължение на два месеца след втората им доза от ваксината.

Pfizer има поне три обекта за производство на ваксини в САЩ, каза Гупта. В съоръжението в Каламазу, Мичиган, има няколко хладилника, които се простират около дължината на футболно игрище, които се използват за съхранение на ваксината.

От месеци компаниите се надпреварват да я разработят и в крайна сметка разпространяват ефективна ваксина срещу коронавирус. Състезанието не показва признаци на забавяне, тъй като компаниите продължават да преместват кандидатите си за ваксина чрез клинични изпитвания, като се доближават до определянето коя ще се счита за безопасна и ефективна.

Ваксините на Pfizer и Moderna използват нова технология, която никога досега не е била прилагана във ваксините, а експертите казват, че това само по себе си е причина да бъдем предпазливи.

Докато развитието означава, че е постигнат напредък, те няма да направят малко за смекчаване на коронавирусния зимен скок в краткосрочен план, като се има предвид, че ще стане поне 2021 г., преди дозата да бъде достъпна за всички американци.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments