Главчев представя служебния кабинет. Кои са министрите?

0
801

Димитър Главчев и представители на партии

Кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев пристигна на „Дондуков“ 2, където се очаква да представи списък на избраните от него министри пред президента Румен Радев и представители на парламентарните групи.

„Провеждаме днешните консултации в изпълнение на новата редакция на Конституцията. За първи път провеждам консултации едновременно с всички парламентарно представени политически сили. Правя го, защото от една ръка следвам стриктно новите текстове в Конституцията и от друга страна считам, че политическата ситуация изисква политическа отговорност и максимална оперативност от всички нас. Защото както вие партиите, така и цялото на общество очаква част по-скоро яснота за служебното правителство и за предстоящите извънредни парламентарни избори“, заяви в началото президентът Румен Радев, добавяйки, че не се е месил при избора на служебни министри.

На представянето на присъстват представители на БСП. 

Старал съм се в правителството да попаднат експерти, да има приемственост и да бъде политически балансирано, заяви кандидатът за служебен министър-председател Димитър Главчев. А след това представи и състава на служебния кабинет:

 • Служебен вицепремиер и министър на финансите – Людмила Петкова;
 • Министър на вътрешните работи – Калин Стоянов;
 • Министър на регионалното развитие и благоустройството – Виолета Коритарова;
 • Министър на труда – Ивайло Иванов;
 • Министър на отбраната – ген. Атанас Запрянов;
 • Министър на външните работи – Ивайло Върбанов Ценов;
 • Министър на правосъдието – Мария Павлова;
 • Министър на образованието и науката – проф. Галин Цоков;
 • Министър на здравеопазването – Галя Кондева;
 • Министър на културата – Найден Тодоров;
 • Министър на околната среда и водите – Петър Димитров;
 • Министър на земеделието – Кирил Вътев;
 • Министър на транспорта – Георги Гвоздейков;
 • Министър на иновациите и растежа – Росен Карадимов;
 • Министър на икономиката – Петко Николов;
 • Министър на енергетиката – Владимир Малинов;
 • Министър на електронното управление – Валентин Мундров;
 • Министър на туризма – Евтим Милошев;
 • Министър на младежта и спорта – Георги Глушков;

След представянето на министрите, съпредседателят на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ Кирил Петков се обяви „против“ избора Калин Стоянов, Мария Павлова.

„Един служебен кабинет има цел да постигне безпристрастни избори, където купеният вот да бъде ограничен максимално. Изборът на Калин Стоянов е провокативен и обида в опит да се прикрие зависимости на този кабинет. Той е ярка политическа фигура, която се свързва с ГЕРБ, няма собствено мнение. Изборът на този вътрешен министър показва абсолютна наглост“, уточни той.

Петков разкри, че вчера е имал разговор с Гвоздейков и му е казал, че ако приеме предложението да остане в този служебен кабинет, то той ще бъде изключен от „Продължаваме Промяната“.

„Неслучайно правя тези консултации в присъствието на г-н Главчев. Правя го, за да може да чуе от първо лице възраженията и претенциите на партиите, но не забравяйте – според Конституцията, така както вие я променихте, и той следва да прецени дали да се съобрази с вашите претенции. /…/ В следващите два дни вие имате възможността да продължите комуникацията си с него (б. а. – Димитър Главчев), защото аз не мисля по никакъв начин да бавя политическия процес и моето намерение е каквито евентуални промени има в състава на служебния кабинет, да бъда уведомен до изхода на деня в понеделник. То във вторник сутринта ще издам три указа – за служебно правителство, за европейски избори и парламентарни избори 2в1 на 9 юни“ – с тези думи Радев се обърна към Петков.

Впоследствие представителите на ПП-ДБ Кирил Петков, Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов напуснаха дискусията.

На този фон лидерът на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов сподели изненадата си от реакцията на членовете на ПП-ДБ, посочвайки, че в този кабинет имало поне, по думите му – 4 представители на ПП-ДБ.

„Това, което виждаме на пръв поглед, е един добре балансиран кабинет с представител, които добре балансират между трите доскоро управлявали партии – ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. В него фигурират имена, които в годините назад са били публично свързани и продължават да се свързват с тях“, заяви Костадинов и определи реакцията на членовете на ПП-ДБ за лицемерна.

От „Има такъв народ“ /ИТН/ определиха конституционните изменения като безсмислени. Лидерът на ПГ Тошко Йорданов призова поправките да бъдат ревизирани“

„Нашето мнение, че включително тази консултация след така направените промени в Конституцията, е демонстрация на безсмисленост.“

Според него служебният кабинет може да бъде повлиян партийно: „Съвсем логично е да имаме съмнения за партийно влияние в този служебен кабинет. Бих казал, че този кабинет е наистина на ПП-ДБ и Христо Иванов, защото господин Главчев те го избраха с техните гласове за председател на Сметната палата.“

Припомняме, че на 30 март държавният глава избра председателя на Сметната палата за служебен премиер и му възложи да подреди служебния кабинет.

Главчев: Полицейският синдикат твърдо застана зад Калин Стоянов

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments