Гл. комисар Росица Димитрова: За жените в МВР е по-трудно да израснат в йерархията

1
351
Главен комисар Росица Димитрова
Главен комисар Росица Димитрова. Снимка: Скрийншот от "БНТ"

„Жените в МВР не взимат по-малки заплати, но по-трудно става израстването им в йерархията. Надявам се, че с времето този стереотип няма да е толкова доминиращ, а ще се оценяват уменията и качествата да си свършиш работата и да обединиш.“

Това заяви директорът на „Гранична полиция“ главен комисар Росица Димитрова пред „БНТ“. Тя е първата жена, начело на Главна дирекция в МВР в страната.

По случай празника на дамите 8 март, тя коментира темата с мястото на нежния пол в силовите ведомства и ежедневните трудности пред него.

Според нея жената има предимства в тези професии, тъй като може да обединява и няма толкова изразено его. Мъжете от своя страна по-трудно признавали грешките, което пречело на тяхната работа.

„Работата ни като цяло е много неблагодарна, защото медиите обикновено показват МВР в най-лошата светлина. Има и такива колеги, които злоупотребяват със служебното положение и вредят на имиджа на институцията. По този начин останалите служители на министерството страдаме от това, че доброто което правим, не се показва. Винаги съм казвала, че изключенията са много малко, а болшинството от колегите са едни много достойни хора“, заяви още гл. комисар Росица Димитрова.

Тя допълни, че за жените в системата е много по-трудно да градят кариера. В момента процентът на дами с ръководни позиции в МВР е много малък, тъй като това продължава да се смята за мъжка професия.

„Някои колеги ни приемат нормално и работят с нас спокойно. За други това е явление, което не им е много присърце и не вярват, че жените могат да се справят наравно с мъжете“, заяви Димитрова.

Според нея всичко зависи от възпитанието и тези нещата ще се променят със следващото поколение, което няма толкова патриархални възгледи.

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
bonus di registrazione binance
5 месеци по-рано

Thanks for sharing. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good. https://www.binance.com/it/register?ref=V3MG69RO