Гей парад в Грузия е отменен заради бурни протести, при които има пострадали

0
108
Гей парад
Снимка: Pixabay

Днес активисти от ЛГБТ общността в Грузия отмениха плановете си за провеждане на демонстративен гей парад, след като агресивни групи, противопоставящи се на събитието, щурмуваха и обраха офиса им в столицата Тбилиси, нападайки техни съмишленици и журналисти, предава „CNN“.

Пострадали
Снимка: Tbilisi Pride, Facebook

Миналия четвъртък активистите поставиха началото на петдневни чествания, посветени на  популяризирането и самоутвърждаването на ЛГБТ общността. Съгласно предварителен план днес трябваше да се проведе така нареченото „Шествие на достойнството“ в центъра на Тбилиси, въпреки острите критики на духовните лица и хората с консервативни възгледи, които заявиха, че събитието няма място в Грузия. Планът беше осуетен по-рано днес от контрапротестиращи.

Видеокадри, публикувани в социалните медии от активисти на движението, показват как голям брой техни противници щурмуват сградата, в която те провеждат сбирките си, достигайки балкона, където събарят флагове. Други кадри показват журналист с окървавена уста и нос, както и мъж, придвижващ се чрез скутер, който блъска присъстващите на улицата журналисти. Организаторите на парада заявиха, че част от оборудването им е било счупено при нападението и по тази причина са били принудени да отменят събитието.

Грузинското министерство на вътрешните работи призова активистите да се откажат от плановете си за провеждане на събития с такъв характер от съображения за сигурност. В официално изявление  по случая се твърди, че различни групи са се струпали в центъра на града по-рано днес, а журналисти са били обект на насилие:

Още веднъж призоваваме публично участниците в „Тбилиси Прайд“ да се въздържат от провеждане на планираното „Шествие на достойнството“ поради мащаба на контрапроявите, организирани от противопоставящите се групи.“

По време на подготовката на събитието премиерът Иракли Гарибашвили заяви, че според него шествието е „неразумно„, тъй като чрез подобни прояви активистите рискуват да предизвика публична конфронтация. Той добави, че провеждането на такива демонстрации не е приемливо за повечето грузинци. Правозащитни групи обаче разкритикуваха остро насилието и обвиниха Гарибашвили в подбуждане към омраза сред гражданите.

Агресивни крайнодесни тълпи, подкрепени от Църквата и окуражени от изключително безотговорното изявление на премиера Гарибашвили, се събраха в центъра на Тбилиси, за да попречат на провеждането на парада, да нападнат журналисти и да нахлуят в местния офис на ЛГБТ.“, пише Джорджи Гогия, който е част от базираната в САЩ неправителствена организация „Human Rights Watch“.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments