Гешев за камиона-ковчег: Загиналите 18 мигранти са резултат от войната между институциите

0
36
Иван Гешев
Иван Гешев. Снимка: Скрийншот от видео

„Тези 18 загинали млади хора и мнозината пострадали са резултат от дезинтеграцията на институциите, от прочистване на МВР от предишен вътрешен министър. Закриха най-сериозния елемент от борба с организираната престъпност – Спецследствието. Резултатите са видими. Наш основен враг е престъпността.“

Това заяви главният прокурор Иван Гешев на специален брифинг пред медиите след като вчера бяха открити 18 задушени мигранти. Зам.-главният прокурор и директор на националното следствие Борислав Сарафов изтъкна дейността на своите служители. Той разказа какво са открили следствените органи и че пострадалите са умирали бавно и мъчително в продължение на 30 до 60 мин.

Престъпната група, извършваща каналджийство, приема мигрантите от границата в Турция и с помощта на камиони с различни тайници прекарва мигранти от турската до сръбската граница. Те пътуват основно за Великобритания, Германия и Франция, плащат между 5 000 и 7 000 евро по метода Хавала.

„Българските каналджии взимат част от сумата. Шофьорите получават по 100 евро на превозен мигрант. Ръководителят на групата – между 500 и 1000 евро на човек. Групата се състои от 6 души, тайниците ги изготвят сами”, обясни Сарафов. По думите му тайниците са оборудвани с фолио, за да пречат на рентген да види телата вътре.

„Към 07:00-07:30 сутринта двамата шофьори са отишли с камиона-ковчег в Бургаско. Качили са 52 души от мъжки пол, на видима възраст между 14 и 35 години. В един момент, малко след Траянови врата се чуло от каросерията на камиона силен шум, шофьорите обаче продължили пътя си. Хората са умирали бавно и мъчително в продължение на 30 до 60 мин.”, обясни директорът на следствието.

Той изтъкна, че са извършени над 20 претърсвания, назначени са над 30 експертизи, някои от тях са готови.

„Успяхме в рамките на тези 24 часа да установим цялата престъпна дейност на тази група. Работихме по разкриване и документиране на цялостната престъпна дейност на тази каналджийска група. МВР извърши оперативна и разузнавателна дейност”, каза Сарафов.

„Може би причината за смъртта на тези хора е чисто човешка алчност – твърде много мигранти са качени – 52-ма. В предишни случаи са качвани 25-30 до 35 мигранти”. В хода на разследването е установено, че тази група не работи от скоро – те са извършвали минимум два „превоза” месечно”, каза Сарафов.

По думите на Атанас Илков, директор на Националната полиция, един криминален случай се политизира, което не е добре. По-важното е да има законови промени, каза той.

Здравният министър Асен Меджидиев обясни, че на всички 34 души от злополучния камион им е предоставена медицинска услуга.

„От тях 27 са настанени в пет софийски болници, които събраха допълнителни екипи, за да могат да реагират. 19 мигранти остават в болници, от тях 8 са освободени, защото показателите им са добри, повечето от тях бяха настанени в центъра за настаняване на бежанци на Военна рампа, 14 от тях са непълнолетни. Подсигурен им е психолог, храна, дрехи. Петима са изписани от „Пирогов”, остават трима интубирани там. Двама са екстубирани, очакваме и третия, контактни и говорят. Няма нищо застрашаващо за здравето им. Влючително и посланикът на Афганистан е дошъл и е разговарял с тях”, каза здравният министър.

„В болница „Св. Ана” имаше четирима, от които трима непълнолетни. По техни твърдения са на 13, 14 и 17 години. Остава един в реанимация, който е контактен и адекватен. В ИСУЛ са постъпили 4 – ма мигранти. Проведени са им изследвания, освободени веднага. В „Токуда” са настанени четирима. Двама с охлузвания, двама с проблеми в белия дроб. В понеделник ще бъдат освободени. Още четирима в МВР болница – основно дехидратирани. Помогнахме на останалите живи да живеят”, допълни Меджидиев.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments