Гешев обяви, че в петък ще направи разкрития за политическа корупция и търговия с влияние

0
398
Иван Гешев
Иван Гешев. Снимка: Прокуратура на Република България

„Държа на дума си, а като юрист мога и да го докажа. Аз спазвам законите и Конституцията на страната и това е призванието на всеки един български магистрат и на всеки честен български гражданин. Заради това търпеливо изчаках да дам сведения по определения законов ред, а именно – в петък това, което ще Ви покажа и разкажа, обясних в хода на проверка във Върховна касационна прокуратура за – ще го обясня така с житейски термин – политическа корупция и търговия с влияние.“

Това обяви главният прокурор Иван Гешев по време на извънреден брифинг. Изказването му продължава по следния начин:

„Преди около един час в хода на 4 часа дадох обяснения пред наблюдаващ прокурор от Софийска градска прокуратура /СГП/ в хода на проверка по член 145 от Закона за съдебната власт /ЗСВ/ по сигнал, депозиран от лицето Борислав Сарафов срещу мен. Подозирам, че е вярно това, което ми се каза, че вълната от сигнали срещу мен от това лице е публикувана първоначално в медиите, но това е само и единствено за сметка на морала на хората, които го правят тези неща.

Това, което ще Ви кажа днес е продължение и по-ясно изясняване на ситуацията, която Европейският парламент /ЕП/ описа като покушение срещу върховенството на закона. Аз бих казал, че това е атентат срещу държавата и срещу нейното нормално функциониране. Атентат срещу разделението на властите и основни конституционни принципи. А и не само конституционни принципи, а и европейски принципи като върховенство на закона и правовата държава. Принципи, върху които се гради всяко едно демократично общество от демократичния свят, част от които сме и ние. И се надявам да продължим да бъдем.

По време на предишния брифинг казах, че това, а и днес го повтарям, е началото на края на това, което българските граждани, а и Вие – медиите, наричате „завладяна държава“, други наричат – „олигархично политическа мафия“ и края на тези, които българите наричат „политически боклук“, „политическа мафия“, „престъпници и крадци“. Това са определения, които дават българските граждани и вие – медиите. Аз цитирам думи на българските граждани, които чувам ежедневно в българската страна.“

По време на брифинга той повтори някои от нещата, казани по време на пресконференцията на 15 май. Целта по думите му – да бъде ясна цялата хронология на заговора срещу държавата и атентат срещу върховенството на закона.

„Всичко започна, въпреки че може да е започнало доста по-отдавна, но това, което аз си мисля, по видими белези, когато си изглаждам схемата – да я наречем така, защото за мен това е престъпна схема, а дали е престъпна или не – ще се прецени от самите магистрати в хода на съответните процедури според българското законодателство и ще кажа, че в хода на проверки по чл. 145 от ЗСВ няма така наречената „следствена тайна“, така че в качеството си на лице, което е дало сведения, мога и съм длъжен пред всички български граждани да кажа истината, защото истината ще ни направи свободни. Втората причина да съм тук и да кажа тези неща въпреки насроченото в четвъртък изслушване във ВСС е, че в хода на това изслушване няма пречки да повторя всички тези неща, а и част от нещата, които няма да кажа сега, ще поискам да бъдат чути от членовете на ВСС в хода на закрито заседание на Пленума на ВСС. И отговорно искам да заявя, че в качеството си на лице по различни процедури от ЗСВ и Конституцията на страната, ще поискам отвод на част от тези членове на ВСС, които може би участвам в това покушение срещу съдебната власт и заради това ще поискам част от заседанието да бъде закрито“, обясни обвинител номер едно у нас.

Съдебната власт не трябва да се срамува, а тези, които направиха всичко това, а те са може би тези, които българските граждани наричат „олигархия“ и „мафия“, изтъкна той. Според него съдебната власт и Прокуратурата у нас са стабилни и единни. Факт е безпрецедентното политическо обединяване, което всички виждат, срещу Прокуратурата и съдебната власт.

„Трябва да е ясно, че част от този заговор, надявам се да не е така, е така нареченият „Закон Зарков“, както го нарече един политически лидер лицето Бойко Методиев Борисов „Крумови закони“ – цитат, мисля, че е правилният. За всички български политици, макар и да не са юристи, но и за цялата академична общност, всеки един български юрист е ясно, че този проектозакон е противоконституционен и това предстои да се види и да се прецени от Конституционния съд, защото аз твърдя, че той ще бъде подложен на проверка от Конституционния съд. Според мен целта на този закон се вписва перфектно в този заговор, защото целта му е само една единствена – не е решаване на икономическата криза, не е решаване на демографската криза и загиващата българска нация, не е решаване на проблема на безбройните убити по пътищата, където се води война. Явно това не представлява проблем. Не е борба с организираната престъпност, защото те закриха специализираната прокуратура въпреки европейските мнения“, коментира още той.

„Всичко започна за мен тогава, когато започнаха така намеци както Ви казах за това, че в името на спокойствието, семейството и други, и други, и други … завоалирано, може би не е лошо да участваш в политически проект. Може би останах впечатление – ГЕРБ. Може би да стана посланик в Израел, посланик в Турция. За мен беше странно и обидно, и аз няма да допусна да бъде овладяна българската Прокуратура. За мен думите „чест“ и „достойнство“ не са празни и няма да бъдат празни думи. След това заявих в Украйна, че в случай, че Путин дойде в България, трябва да изпълним международните си ангажименти и да го предадем на Международния наказателен съд. Неслучайно споменавам това, защото една от версиите, които чувам е, че зад атентата, целящ убийството ми е възможно да седят и интереси на Руската федерация. Част от заплахите, отправени към българския главен прокурор дори бяха отправени директно от едно руска хакерска група. Може да е съвпадение, но така виждам хронологията на събитията. След това се случи това, което аз смятам, че е опит за убийство срещу мен по причини, които в момента няма да коментирам“, заяви Гешев.

Чудо е, че няма пострадали, добави той и обясни, че е извикал линейка, защото е очаквал да има ранени. По думите му в следващите дни е бил ангажиран с лични проблеми, включително е искал и да осмисли всичко, което се е случило.

„Получих обаждане от колегата Ясен Тодоров, че е с експерт, който е един от най-добрите в Израел и че изявява желание да види, докато е светло мястото, където се е случило, за да даде някакъв предварителен анализ от негова гледна точка каква е ситуацията. Аз се доверих с оглед на това, че познавам този човек, той е с доста сериозна биография“, коментира още той, добавяйки, че е започнал да се притеснява, когато е видял неговото заключение в кавички.

„Това, което ми се предаде беше следното, че мястото е много добро – завой, при който се стеснява пътят и колата отива към бомбата и няма друг полезен ход. Това е многоседмична или многомесечна организация на сериозни хора, професионалисти. Че е виждал такива насочени взривове, така наречените в Израел. Каза, че въпреки факта, че съм бил с бронирана кола, въпреки че не всеки ден използвам такива – ако е бил може би след секунда във вратата до шофьора, където беше охранител или в моята врата – не може да каже какъв ще е резултатът. Въпрос на експертизи и математика“, разкри Гешев.

Обвинител номер едно заяви, че след инцидента е провел неформални разговори с журналисти, които са го цитирали неправилно, че в колата е бил със семейството си. По думите му израелският експерт не е нарушил никакви закони у нас.

Той сподели, че се е притеснявал за децата си и затова не е искал да дава изявления в началото след инцидента: „Няма как докато съм командировка в Украйна, да наруша служебните си задължения. Тогава главен прокурор е Борислав Сарафов.“

И уточни, че е получил информация, че Ясен Тодоров е бил отстранен заради несъгласувани медийни изяви: „Ако искаха да превземат съдебната власт и прокуратурата, трябваше малко да изчакат, вероятно да направят правителство и след това да правят това, което правят. Но явно са били много сигурни, че ще си подам оставката. Обикновени хора ми звъняха да не се отказвам, а аз си бях казал, че ставам прокурор във ВАС, заради спокойствието. Никога не съм си мислил да си подавам оставката, заплашен от някакви може би боклуци.“

Време е магистратите да покажат, че са независими и няма да позволят политическата мафия да продължи да прави това, което е правила досега, заяви Гешев и обяви, че ще си довърши мандата, каквато и лична или друга цена да му струва, само с една цел – в интерес на хората. Той искал децата да живеят в нормална държава.

Гешев представи запис от разговор, в който се споменава името на Бойко Борисов. Той показа заплашителното писмо, изпратено до него, с което се оказва натиск срещу него да подаде оставка. Той показа сканирания документ, който започва с цитат от „Мечо Пух’ и завършва с „Don’t worry be happу“. Неизвестният подател обяснява, че главният прокурор се е „обърнал срещу“ тях и го призовава да „си иде с мир“, за да не натисне „enter“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments