Гешев: Изправени сме пред провал в борбата с престъпността

0
60
Иван Гешев
Снимка: Скрийншот от видео на Novini.bg

„Загрижен съм, защото сме изправени пред провал в борбата с престъпността и то в национален мащаб. Престъпност, която засяга ежедневието на всеки един от нас и поставя под въпрос сигурността на българските граждани и общество. Последиците от това са видими.“

Това заяви главният прокурор Иван Гешев на брифинг. По думите му част от държавните институции са абдикирали от задълженията си.

„Всеки един от нас вижда увеличаващата се престъпност с бързи темпове. Ежедневно сме свидетели на войната по пътя, водеща до изключителен голям брой жертви, на телефонните измами, на битовата престъпност, засягаща все повече живота, здравето и спокойствието на нашите родители; на вълната от наркотици, заливаща българските училища“, посочи Гешев. Той уточни, миграционният натиск непрекъснато расте и нелегалните мигранти са навсякъде.

„Изправени сме пред война, която се води близо до нашите граници и сме пред прага на тежка икономическа и социална криза при наближаваща зима. Ние, които работим за държавата и в името на хората сме задължени да гарантираме сигурността им. Това е изцяло в нашите възможности, но спешно трябва да възстановим нормалното взаимодействие и диалог между институциите“, обясни обвинител №1.

По думите му само и единствено взаимодействието в рамките на конституционно установените правомощия на всяка една от властите, диалогът и загърбването на лични интерес и политическите различия може да доведе до постигането на тази цел.

„Затова изпратих персонални писма до всеки един от избраните народни представители, с които заявявам своята готовност, както и тази на институцията, да се отзовем за среща с парламентарно представените партии и групи след сформирането им в 48-то Народна събрание /НС/. Прокуратурата ще ангажира целия си експертен потенциал, включително и с експертни предложения за промени в законодателството с цел ефективна и реална правна реформа“, подчерта Иван Гешев.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments