Героите не се страхуват от ваксини: Стартира информационна кампания за имунизациите

0
62
Кампания
Кампания. Снимка: Специализиран сайт за имунизациите в България

На Международния ден на шегата, Министерството на здравеопазването /МЗ/, с подкрепата на „УНИЦЕФ България“, стартират информационна кампания за ползата от ваксините. Поводът е Европейската седмица на имунизациите, която по традиция се провежда в последните седем дни на месец април. Целта на инициативата е да разкаже защо ваксините са важни.

През 2023 г. в България е регистриран обхват от 93% със задължителни имунизации в ранна детска възраст. Подобно покритие се отчита за първи път след 2019 г. По традиция, най-много деца са ваксинирани срещу вирусен хепатит и туберкулоза през първите дни от живота им.

Представително проучване за нагласите на родителите относно имунизационния календар на страната показва, че 93,7% от тях са съгласни, че всички ваксини са важни: 91,1% са убедени, че ваксините предотвратяват тежки заболявания при децата, а 88% вярват, че ваксините са безопасни.

Въпреки отчетената положителна тенденция, за изминалата година с незавършена основна имунизация от подлежащите малчугани в страната са 1691 деца срещу туберкулоза; 4030 срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце и вирусен хепатит тип Б; 4406 деца срещу пневмококи и 4712 срещу морбили, епидемичен паротит и рубеола.

„Ваксинирай се и влез в отбора на супергероя“ е посланието, което е отправено чрез анимационния герой „Плюсмен“, носещ името на изцяло обновения специализиран сайт на инистерството.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments