Германски застрахователи подновиха полицата на газопровода „Северен поток“

0
51
Северен поток. Снимка: Архив
Северен поток. Снимка: Архив

Германските застрахователи „Allianz“ и „Munich Re“ обявиха, че подновяват полицата на повредения газопровод „Северен поток 1“, контролиран от Русия, съобщиха пред “Reuters” пет източника, запознати с въпроса. Тази стъпка дава надежда, че не е изключено възстановяването му след предполагаемата саботажна атака. Застраховките на две от най-големите германски компании са от решаващо значение за дългосрочното бъдеще на газопровода, който в продължение на десетилетие преди взрива през септември миналата година беше основният път на руския газ към Европа.

Застраховката е в противоречие с публичната позиция на Германия за прекъсване на отношенията си с Москва, но един от петте източника разкри, че германското правителство не се е противопоставило на идеята за подновяване на застраховка. „Munich Re“, „Allianz“ и германското канцлерство отказаха коментар, а Министерството на икономиката в страната заяви, че застраховането не е част от подкрепата, която правителството е предоставяло в миналото за газопровода.

Русия има 51% дял в „Северен поток 1“ чрез дъщерно дружество на държавната енергийна група „Газпром“. Някои от германските акционери на „Северен поток“ подкрепят възстановяването на повредения тръбопровод, в случай че отношенията с Москва се подобрят, твърдят двама души, запознати с въпроса. Единият от източниците призна, че Берлин толерира подобен подход към инфраструктурата, въпреки че е обявил официално, че енергийните отношения с Русия са прекъснати. Всички източници от застрахователния бранш и търговията отказаха да бъдат назовани поради чувствителността на въпроса.

Застрахователната полица ще покрие щетите по газопровода и проблемите с прекъсването на дейността. Наличието на застраховка би улеснило и всички ремонтни дейности, необходими за възобновяване на доставките на газ по дъното на Балтийско море за Европа. Вносът на руски суров петрол и петролни продукти е забранен по силата на санкциите на Европейския съюз (ЕС), но вносът на руски газ е разрешен. Западът обаче се опитва да намери алтернативи.

Други застрахователи

Преди инвазията на Русия в Украйна през февруари миналата година „Северен поток 1“ е бил застрахован от множество европейски застрахователи, включително застрахователя „Lloyd’s“, твърдят запознати.  Източници от сектора, запознати със ситуацията, разкриха, че се смята, че някои застрахователи са прекратили застрахователните споразумения, които са подлежали на подновяване в края на 2022 г., отчасти заради санкциите, наложени от Обединеното кралство на юридическо лице, свързано с „Газпром“. „Lloyd’s“ отказа да даде коментар.

Както е известно, клиентите често подновяват застрахователните си договори, когато имуществото им е увредено, и това се взема предвид при договарянето на условията на договора. Полицата на „Северен поток 1“ е двугодишен договор, който се подновява след първата година, твърдят двама от източниците. Притежателите на полици и застрахователите обаче често могат да прекратят такъв договор след първата година, в зависимост от условията.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments