Германия стартира 4-седмично частично затваряне за ограничаване на вируса

0
102
Заключване в Германия.
Централната гара в Берлин. Снимка: Пиксабей

Четириседмично частично спиране в Германия започна, като ресторанти, барове, театри, кина и други развлекателни съоръжения затвориха до края на месеца, за да може страната да се справи с бързото нарастване на коронавирусните инфекции, съобщава “Асошиейтед прес”.

Ограниченията, които влязоха в сила в понеделник, са по-меки от тези, които Германия наложи през първата фаза на пандемията през март и април. Този път училищата, детските градини, несъществените магазини и фризьорските салони трябва да останат отворени. Но водещи служители решиха миналата седмица, че е необходима “светлина за заключване” на фона на рязкото нарастване на случаите, което накара много други европейски държави да наложат повече или по-малко драстични ограничения.

В събота националният център за контрол на заболяванията отчете най-голям брой инфекции за един ден – 19 059 – от началото на пандемията. Данните в началото на седмицата са по-ниски и центърът отчете 12 097 случая в понеделник. Но това в сравнение с 8685 седмица по-рано, подчертавайки възходящата тенденция.

През последната седмица Германия съобщи за над 100 нови случая на 100 000 жители. Това е по-малко, отколкото в много други европейски страни, но далеч над 50-те знака, които служителите поставиха по-рано тази година като сигнал за тревога, който изисква действия от местните власти

Канцлерът Ангела Меркел и губернаторите на областите трябва да преразгледат ситуацията след две седмици и да обсъдят дали мерките трябва да бъдат коригирани.  Шефът на кабинета на Меркел Хелге Браун заяви пред RBB Inforadio:

“Целта е да се върнем под това ниво от 50, при което здравните служби са в състояние да проследяват контактите.”

Меркел заяви миналата седмица, че понастоящем властите не могат да проследят източника на три четвърти от инфекциитеОграниченията, влизащи в сила в понеделник, позволяват публично да се събират групи от най-много 10 души от максимум две домакинства. Германците са помолени да се въздържат от несъществени пътувания, а на хотелите е забранено да настаняват хора на туристически пътувания.  Запитан дали ограниченията могат да продължат след ноември, Браун отговори:

“Нашата декларирана цел е да искаме да прекратим мерките в тази строгост в края на ноември.”

“Тук става дума и за разрешаване на коледен бизнес за германски компании и коледни тържества със семейството за всички нас”, добави той. 

И беше категоричен:

“Считам, че е важно … колкото по-строги са мерките, толкова по-бързо те сработват, затова се решихме на относително строги мерки.”

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments