Германия се подготвя за по-строго заключване преди Коледа

0
125
Коледен пазар, затворен.
Затворена улица в Германия. Снимка: Пиксабей

Германия ще трябва да наложи по-строги ограничения поради коронавируса преди Коледа, за да се опита да овладее пандемията, заявиха министри и регионални лидери в петък, след като Баден-Вюртемберг стана поредната провинция, която наложи нощен комендантски час, съобщава “Агенция Ройтерс”.

Страната е в частична блокировка от шест седмици, като заведенията са затворени, но магазините и училищата все още работят. Някои региони вече наложиха по-строги мерки и все повече и повече местни управници се застъпиха за блокирането в цялата страна, тъй като дневният брой на новите инфекции и смъртните случаи достига нови рекорди.

Вътрешният министър Хорст Зеехофер заяви, че Германия се нуждае от твърдо заключване преди Коледа, ако иска да забави разпространението на заразата, докато министрите на здравеопазването и икономиката на страната също заявиха, че съществуващите мерки трябва да бъдат удължени. По време на виртуална пресконференция министърът на икономиката Петер Алтмайер заяви:

“Това ще доведе до блокиране, което в много отношения е подобно на случилото се в началото на годината.”

Армин Лашет, премиерът на Северен Рейн-Вестфалия, най-гъсто населената провинция в Германия, призова за национални блокировки “възможно най-скоро” и заяви, че държавните лидери трябва да се срещнат с канцлера Ангела Меркел, за да се споразумеят за бордюрите този уикенд. Той беше категоричен:

“Не можем да чакаме до Коледа. Трябва да действаме бързо.”

Говорител на правителството заяви, че няма определена дата за поредната среща на върха с държавни лидери, но заяви, че Меркел е отворена за по-нататъшни срещи.

Германия, която има най-голямата икономика в Европа, беше по-успешна от много европейски държави, като държеше пандемията под контрол през първата вълна през март и април, но се бори да промени ситуацията през втората вълна. Някои региони вече затегнаха ограниченията. На хората в Баден-Вюртемберг, в югозападна Германия, ще бъде забранено да излизат навън между 20:00 часа и 5 сутринта, с изключение с цел ходене на работа и причини от първа необходимост, а също така хората ще бъдат насърчавани да си останат у дома през деня, заяви в петък държавният премиер Уинфрид Кречман.

От сряда на хората в Бавария е разрешено да напускат дома си само по съществени причини, докато Берлин иска да затвори магазините и да удължи училищната коледна ваканция.

Ежедневно новите коронавирусни инфекции се покачиха до близо 30 000, докато дневният брой на смъртните случаи беше почти 600, показват данни на Института Роберт Кох (RKI) за инфекциозни заболявания в петък. Броят на смъртните случаи в Германия през втората пълна седмица на ноември е бил около 8% над средния, наблюдаван през 2016-2019 г., обяви RKI.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments