Германия няма да наложи вето, ако Полша иска да изпрати танкове на Украйна

0
39
Райхстаг, Германия.
Райхстаг, Германия. Снимка: Пиксабей

Германия няма да наложи вето, ако Полша иска да изпрати танкове Leopard на Украйна, предаде „Reuters“. Това обяви външният министър на Германия, като по този начин даде сигнал за възможен пробив за Киев, докато той се опитва да подсили своите военни сили преди очакваната нова офанзива от Русия. 

Единадесет месеца, след като Москва нахлу в южната си съседка, боевете са съсредоточени около град Бахмут в източната част на Украйна, където руските наемници на Вагнер и украинските сили са вкарани в битка на изтощение.

Руското министерство на отбраната заяви за втори пореден ден в неделя, че неговите сили подобряват позициите си в южната украинска област Запорожие, въпреки че украински военен говорител каза за държавната телевизия, че ситуацията там е „трудна“, но стабилна.

Украински официални лица призовават западните съюзници да им доставят модерните германски танкове от месеци, но Берлин се въздържа да ги изпрати или да позволи на други страни от НАТО да направят това.

Танковете Leopard, които се държат от редица страни от НАТО, но чието прехвърляне в Украйна изисква одобрението на Берлин, се смятат от експерти по отбраната като най-подходящи за Украйна.

Западните съюзници обещаха милиарди долари оръжия за Украйна миналата седмица, но не успяха да убедят Германия да отмени ветото си върху предоставянето на танковете.

Но в очевидна промяна в позицията на Германия външният министър Аналена Бербок каза, че нейното правителство няма да блокира Полша, ако тя изпрати своите танкове Leopard 2 без одобрението на Германия.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments