Германия: Неприемането на България и Румъния в Шенген е грешка

0
40
Райхстаг, Германия.
Райхстаг, Германия. Снимка: Пиксабей

„Фактът, че не беше постигнато споразумение относно членството на България и Румъния в Шенген, е европейска и геополитическа грешка“, каза германският министър на външните работи Аналена Бербок пред германски медии. Според нея присъединяването на двете страни към Шенген ще последва, въпреки че провалът в Съвета на ЕС е „голямо разочарование“.

„Румъния и България направиха много, за да се подготвят за присъединяване към Шенгенското пространство. По-специално Румъния е положила големи усилия и отговаря на всички изисквания. Ето защо това, че присъединяването сега не се е състояло, е голямо разочарование. До последния момент се борихме за различно решение“, коментира Бербок пред „Диджи 24“. Тя уточни:

„Дори и тази година това да не беше възможно: Съветът не каза „не“, а просто все още не е казал „да“. Убедена съм, че присъединяването към Шенген ще последва. За тази цел е важно този въпрос бързо да бъде върнат в дневния ред на ЕС.“

С наближаването на края на годината австрийските власти са регистрирали значително намаляване на броя на молбите за убежище. От януари до ноември те са надхвърляли 100 хил. случая, съобщиха в началото на седмицата австралийското вътрешно министерство.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments