Германия: Лявоцентристката социалдемократическа партия печели с малка разлика срещу Меркел

0
12
Канцлер Ангела Меркел.
Снимка: Пиксабей

Лявоцентристките социалдемократи са успели да спечелят с малка разлика в надпреварата на парламентарните избори в Германия, побеждавайки партията на напускащия канцлер Ангела Меркел, сочат предварителните резултати, предава „BBC“.

Партията е отвоювала подкрепа от 25,7% от гласовете, докато управляващият консервативен блок на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз се радва на подкрепа от 24,1%. Другата партия – Зелените е постигнала най-добрия резултат в историята на своето функциониране, класирайки се на трето място с 14,8% от вота. Сега трябва да се създаде коалиция за формиране на ново правителство. По повод на това лидерът на социалдемократите Олаф Шолц заяви, че неговата партия има ясното съзнание да управлява страната, тъй като вече води убедително.

Прогнозните резултати показват, че надпреварата е силно оспорвана, а резултатите, както изглежда, са непредсказуеми. От една страна, напускащият канцлер няма да напусне доброволно поста, докато не бъде сформирана коалицията, което може да доведе до забавяне до Коледа. Задачата на следващия лидер е да провежда адекватно европейска икономика през следващите 4 години, като проблемите, произтичащи от климатичните промени, са сред водещите в дневния ред.

Привържениците на Лявоцентристката социалдемократическа партия на Шолц го поздравиха възторжено, след като стана ясно, че неговата партия има сериозни шансове за победа. В свое обръщение, направено в национален ефир, той обясни, че избирателите са му поставили задачата да сформира „добро, прагматично правителство за Германия„. Неговият консервативен опонент Армин Лашет отговори, че става дума за създаване на коалиция, а не за получаване на „аритметично мнозинство“, което по негови думи означава, че победителят няма да получи „всичко“.

Социалдемократите и консервативните лидери не са единствените, които амбициозно се стремят да получат властта. Останалите две партии –  Зелените и партията на либералите обявиха, че са отворени за различни предложения за съвместна работа. Заедно либералите и Зелените съставляват една четвърт от гласовете и биха могли да повлияят осезаемо на шанса на двете големи партии. Те са по-популярни сред избирателите под 30 години, в сравнение с която и да е от основните партии, но все пак ще са им необходими известни умения, за да успеят да излязат начело на политическата сцена. В обръщение към избирателите лидерът на Зелените Аналена Бербок обяви, че ще направи всичко възможно да съдейства за облекчаване на „дълговата спирачка“ на Германия, а именно големия публичен дълг на страната.

За първи път Германия е изправена пред идеята за тристранна коалиция, навлизайки в нова политическа ера, като важните дискусии тепърва предстоят. Противно на успеха на четирите основни партии, изборната нощ не е била особено обещаваща за радикалната левица, както и за крайната десница. Социалистическата лява партия загуби сериозна подкрепа,  която спадна под прага от 5%, необходим за влизане в парламента. Междувременно стана ясно, че делът на крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ се е понижил на значително. Въпреки това тази партия е получила най-силна подкрепа в източните провинции Саксония и Тюрингия.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments