Германия конфискува милиони евро от руска схема за пране на пари

0
152
Пари, банкноти, валута. Снимка: wikimedia commons
Снимка: wikimedia commons

Властите в Германия обявиха, че са конфискували имоти на стойност 40 млн. евро, както и голяма сума пари в брой, в разследване, свързано с руска схема за пране на пари, предаде „Асошиейтед прес“.

Федералните следователи и прокуратурата в Мюнхен съобщиха в изявление в сряда, че след три години разследване на трима души, чиято самоличност не бе съобщена, са конфискувани имоти в централна и южна Германия. От германски банки са били конфискувани и 6.7 милиона евро, а от латвийска банка още 1.2 милиона евро.

Прокурорите твърдят, че сумите са приходи от руската схема за пране на пари (т.нар. Руска пералня) и „са инвестирани в недвижими имоти с висока стойност“ в Германия.

Според тях схемата включва прехвърляне на 22 милиарда долара от Русия в Европа чрез банки в Молдова и Латвия, използвайки фиктивни компании.

На 19 февруари датската Данске банк заяви, че прекратява банковата си дейност в балтийските страни и Русия. Причината – разкритият случай за възможно пране на пари в Естония. По-рано естонският финансов регулатор забрани дейността на филиала на Данске банк в страната.

На 1 юли 2018 година естонската прокуратура започна разследване на обстоятелствата за възможно пране на пари с участието на служители на Данске банк в страната. По данни на датски медии през естонския филиал на банката за период от 2007-2015 година е изпрана огромна сума пари, включително от Русия и бивши руски републики. Общият обем на средствата минали през Данске банк се оценява на минимум 8 милиарда долара.

Това се случва на фона огромния скандал, обхванал няколко банки, с пране на пари, идващи предимно от Русия и страни от бившия СССР. Разследването още продължава, като под съмнение са поставени преводи на почти 200 млрд. долара в периода 2007-2015 г.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments