Гергьовден е!

0
108
Свети Георги
Снимка: Pixabay

Днес православната църква чества деня на Св. Георги Победоносец – един от най-почитаните светци и мъченик за Христовата вяра.

Според народните вярвания Св. Димитър и Свети Георги са си разделили годината поравно – за първия зимата, а за втория – лятото. Според поверията всяка капка дъжд на Гергьовден носи жълтица. Сутрин се берат билки, а росата е здравословна. На трапезата днес се слага агнешко месо и зелена салата.

Интересен факт е, че не само християнският свят почита Свети Георги, а и мюсюлманският. Според по-голямата част от житията той е роден през III век в Кападокия (днешна Турция) в християнско семейство и е починал в град Лид в днешен Израел. Баща му е служил като офицер в римската армия, а Георги е следвал неговия път и постъпил на служба в армията, където се проявявал като добър войник и бързо се издигнал във военната йерархия, като става част от личната гвардия на Диоклециан. Той издал едикт за систематично преследване на християните в цялата империя. На Георги било заповядано да вземе участие в преследванията, но вместо това той се обявил за християнин и разкритикувал решението на императора. Разяреният Диоклециан наредил Георги да бъде подложен на мъчения и да бъде екзекутиран като предател през 303 г. Тялото на свети Георги е погребано в Лида. Скоро след това християните започнали да го почитат като мъченик за многото чудеса, които извършил след смъртта си като небесен воин и закрилник.

Гергьовден е най-големият български пролетен празник, за който в народните песни се пее, че е „по-личен и от Великден „. Празникът поставя началото на летния обреден календар, който приключва с Димитровден. Свети Георги е може би най-почитаният светец на българите, той е тачен като покровител на земеделците и най-вече на овчарите и стадата. В народното въображение и иконографията той винаги е на кон и въоръжен, а в нозете му е убитата ламя, отбелязват от „Фокус“.

На Гергьовден имен ден празнуват хиляди българи, носещи имената Галя, Ганка, Ганчо, Генчо, Гео, Георги, Георгина, Гергана, Гергина, Гинка, Гиньо, Гиргин, Гиргина, Гоце, Гюро, Гюрга, Гюргелена, Йорго, Порица и техни производни.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments