ГЕРБ ще възстанови преференциите „по подходящ начин“

0
162
Заседание, НС. Снимка: Пресцентър НС
Снимката е архивна. Снимка: Пресцентър НС

На извънредно заседание на партийното ръководство на ГЕРБ бе решено партията да преразгледа „по подходящ начин“ преференцията в Изборния кодекс, съобщи депутатът Георги Марков и заяви, че неговата партия смята, че не е редно да се отменят вече дадени права на избирателите, предаде „Нова телевизия“

По-рано днес лидерът на партията Бойко Борисов свика спешно ръководството, за да обсъдят промените в изборното законодателство.

В същия момент ще започне избор на нова ЦИК. Мандатът на настоящата изтича през март. Георги Марков заяви, че няма как да има машинно гласуване, защото „в Европа никъде го няма“. Бойко Борисов акцентира, че НФСБ са настояли да отпадне преференцията, а „ДПС просто са ги подкрепили“.

„Пак не беше обяснено. Не е отпаднала преференцията, а просто е вдигнат прагът. За да няма спекулации – или чрез ветото на президента, или, ако не го наложи ветото, спешно ще се внесе от депутатите промяна в Закона за преференциите да се върне това, което беше досега“, каза премиерът. Според Борисов това, което е накарало ГЕРБ да подкрепи високия праг на преференцията е, че Цветанов се е съобразил с ДПС, които са заявили, че няма да осигурят кворум и ще напуснат заседанието, но извиване на ръце не е имало.

Поправката на Избирателния кодекс ще стане или след ветото на президента, или депутати от ГЕРБ ще внесат искането за промяна.

Промените в изборните правила бяха приети окончателно на среднощно заседание миналата седмица, като ГЕРБ подкрепи ДПС и обезсмисли преференцията при избор на депутати, евродепутати и общински съветници. Промените бяха критикувани от БСП, ВМРО, извънпарламентарни партии и анализатори и предизвикаха протести. Имаше призиви за вето.

В неделя БСП обяви, че депутатите й няма да участват в заседанията на парламента, докато приетите промени не бъдат отменени. Социалистите искаха да бъде сменен и съставът на Централната избирателна комисия, чийто мандат изтича през март. Така на практика днес ГЕРБ изпълнява всички техни изисквания.

В петък от Мюнхен Борисов обяви, че не се бърка на парламентарната група на ГЕРБ, която решава въпросите с Изборния кодекс.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments