ГЕРБ се отказали от Изборния кодекс заради стабилността на държавата

0
65
Цвета Караянчева и Данаил Кирилов на заседание на правната комисия. Снимка: пресцентър НС
Цвета Караянчева и Данаил Кирилов на заседание на правната комисия. Снимка: пресцентър НС

Ние сме народна партия. Съобразяваме се с тренда, с обществените настроения, без значение от каква част от обществото идват. Напълно основано смятам, че изпълнителната комисия на ГЕРБ взе такова решение„, заяви председателят на правната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов пред БНТ. Основните причини за оттеглянето на решението за промени в Изборния кодекс бе обществената реакция, добави той.

На въпрос как точно ще се отменят вече одобрените текстове в кодекса, Кирилов посочи, че има два варианта. Единият е промяната им при връщането на документа на парламента с вето от президента.

Още от вчера управляващите обаче има ли и друг вариант – в понеделник вечер внесен е чисто нов законопроект, който предстои да премине през обсъждане в комисия, първо и второ четене в пленарна зала и изпращане до президента. Кирилов увери, че той може да се приеме достатъчно бързо, за да се проведат евроизборите през май нормално.

Запитан защо ГЕРБ се се съгласили да променят състава на ЦИК, нещо за което БСП настояваше, а управляващите не пожелаха да направят при приемането на Изборния кодекс, Кирилов каза, че това се прави заради стабилността и за да се отговори и на най-крайните обвинения.

Опонентът ни (БСП – бел.ред.) всячески се стреми, за да създаде основания да твърди, че изборите ще са опорчени и в тях ще има нещо грешно. Така той смята да оправдае загубата си в бъдеще„, посочи председателят на правната комисия.

В събота председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че именно стабилността на управлението и мандата на парламента са причините партията да се съгласи с поисканите от ДПС промени в кодекса.

След като Борисов нареди на ГЕРБ да върнат на преференциите и да започнат избор на нова ЦИК, от БСП отново заявиха, че няма да участват в заседанията на парламента. В неделя БСП реши групата ѝ да напусне Народното събрание, поставяйки условия за връщането си в там: избор на нова ЦИК, отмяна на срамните среднощни гласувания от миналата седмица, връщане на преференцията, нов дебат за машинното гласуване и отпадане на новото ограничение за обжалване на решения на избирателните комисии.

В понеделник Борисов обяви, че ГЕРБ ще върнат преференцията и ще изберат нова ЦИК, но това не разколеба социалистите. Лидерът им Корнелия Нинова каза, ще се върнат в парламента, ако бъде спазено изискването на сегашния Изборен кодекс за машинно гласуване във всички секции още на евроизборите през месец май. Това искане на социалистите обаче изглежда все по-нереалистично с наближаването на евровот. На последните избори секциите в страната бяха около 12 500, а ако настояването им бъде изпълнено във всички тях трябва да има машини, които да бъдат не само произведени и доставени, но и тествани.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments