ГЕРБ и БСП ще спечелят по шест места на евроизборите, сочи проучване

0
89

България ще излъчи по шестима представители от ГЕРБ и БСП, двама от ДПС и по един от „Обединени патриоти“, „Да, България“ и „Воля“ в следващия Европейски парламент. Това сочат новите прогнози, представени днес от Европейския парламент и основани на достъпни данни от извършени проучвания на общественото мнение.

Данните са от края на февруари и се базират на надеждни анкети, проведени от национални институти за проучвания на общественото мнение в държавите членки и обобщени от „Kantar Public“ от името на Европейския парламент.

От най-големите формации Европейската народна партия (ЕНП) се очаква да има 181 депутата, Партията на европейските социалисти (ПЕС) – 135, Алианс на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) – 75, Европейски национален фронт (ЕНФ) – 59, Зелените – 49.

Партиите са разпределени към съществуващите политически групи или към европейската политическа партия, с която са свързани. Всички нови политически партии и движения, които още не са обявили намеренията си, са категоризирани като „други“.

Следващият парламент ще има по-малък брой евродепутати (705) от сегашния (751).

Първите преки избори на Европейския парламент се провеждат преди 40 години на 12 юни 1979 г. Предстоящите избори ще бъдат най-важните в историята на парламента, имайки предвид политическия контекст, очакваното напускане на Обединеното кралство и важните политически и трансгранични предизвикателства, които трябва да бъдат адресирани. Избирателите ще гласуват между 23 и 26 май, за да решат европейското бъдеще.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments