ГЕРБ и БСП отново в спор за икономическия растеж – фалшифицирани ли са данните?

0
65
Народно събрание. Снимка: пресцентър НС
Народно събрание. Снимка: пресцентър НС

В парламента ГЕРБ и БСП влязоха в нов спор за Брутния вътрешен продукт и икономическия растеж на страната. Депутатът от управляващата партия Александър Иванов обяви от пленарната трибуна, че Националният статистически институт е ревизирал своите данни и за миналата година и е отчел ръст от 3,4%. Той подчерта, че това опровергава напълно твърденията на социалистите, че икономиката е нараснала само с 0,8 на сто, а данните се фалшифицират.

Иванов посочи, че ръст от 3,4% означава, че през 2019 година Брутният вътрешен продукт е възлизал на 118 милиарда и 669 милиона лева.

Депутатът подчерта, че твърденията на БСП за ръст от 0,8 на сто са ни поставяли на опашката на Европа и са ни връщали в чакалнята за чужди инвеститори и висок кредитен рейтинг. И допълни:

„Нещо повече – господин Гечев залепи черно клеймо на България, че лъжем стратегическия са партньор в лицето на ЕС.“

Иванов смята, че левицата разчита на „късата памет“ на българските граждани, които са забравили, че именно БСП фалира държавата на няколко пъти. Според ГЕРБ дори и без да са в управлението, социалистите пак са заплаха за българската икономика, предаде „DarikNews“.

От БСП обаче обявиха, че Националният статистически институт е признал, че близо 4 милиарда лева не са били отчетени, като се е оправдал с това, че документите от митниците пристигат със закъснение. От БСП продължават да твърдят, че „данните се натаманяват в угода на управляващите.“ Според тях цялото българско общество е било подведено.

БСП разкритикуваха и действията на правителството в борбата със сивата икономика. Те посочиха, че изведнъж са се намерили 5 фабрики за фалшиви цигари в Добруджа, след като кметовете „съвсем случайно“ са видели как камиони влизат и излизат от тях.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments