Георги Тодоров: Направихме и малките площадки летища

0
22
Министър Георги Тодоров
Снимка: МТИТС

Служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров обяви пред „24 часа“, че авиацията може да се възстанови от кризата през 2024 година, но това може да се случи и през 2029 година. Той каза, че има различни сценарии, но всички се надяват на положителен такъв. Тодоров подчерта, че важното е, че през последните три месеца са успели да разкрият нови международни линии. И той даде пример с Бургас – Киев – Бургас. Тя е на „Уиз еър“.

Тодоров каза още, че както е бил обещал са били направени изменения в 10 подзаконови нормативни акта. Единият е наредбата, която позволява на малките летища да осъществяват по нетърговски начин международни полети. Като пример той даде самолет да кацне в Балчик. Оттам да качи хора и да ги превози след това до Приморско. По този начин вече трафикът няма да е съсредоточен в големите летища и ще се даде възможност на малките да бъдат в експлоатация при спазване на правилата за безопасност и сигурност. Става въпрос за летищата, които са в Русе, Казанлък, Лесново, Балчик и София – Запад.

Тези промени засягат летищните площадки, които трябва да станат летища. Наредбата вече е била изработена. В момента се обобщават постъпилите предложения и тя ще бъде издадена. Така например има интерес за осъществяване на полети по направлението София – Русе.

Освен това е била направена наредба и за дроновете. Така вече операторът ще може да бъде следен. Наредбата била готова и била изпратена за съгласуване с министъра на вътрешните работи и с ДАНС. След като тя бъде върната, ще бъде и обнародвана.

Направени са били промени и в друга наредба, която касае регистрацията на въздухоплавателните средства. Позволява се да бъдат променени регистрационните символи.

Що се отнася до летище „София“ там в момента течали инспекции, които били възложени на „Гражданска въздухоплавателна администрация“. Тези проверки били в три различни направления. Едната е за наслагването на гумите от колесниците. Друг проблем е бавното излизане на пътниците при проверката на ГКПП-тата.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments