Георги Тодоров: Експертният съвет ще е с фокус киберсигурност

0
53
Среща
Среща. Снимка: МЕУ

„Инициирам създаването на експертен съвет за интеграция на информационните ресурси, с фокус киберсигурност, с широко участие на браншови и неправителствени организации.“

Това обяви министърът на електронното управление Георги Тодоров по време на среща в МЕУ, с представители на бизнеса, съобщиха от електронното ведомство.

„Плуваме в една лодка, всеки със свое гребло, но посоката е една – държавната администрация не може без помощта на браншовите организации и тяхната експертиза в киберсигурността. Всички осъзнаваме, колко е важна киберсигурността и колко усилия трябва да полагаме, за да се защитим от злоумишлени действия“, допълни министър Тодоров. Той призова представителите на ИКТ бранша, да участват активно при подготовката на нормативни актове в сферата на киберсигурността, както и да споделят опит и добри практики по темата.

„Месецът на киберсигурността приключи, но Министерство на електронното управление продължава с инициативи, свързани с информираността и предприемане на адекватни и бързи действия по отношение на цялостната защита на държавата“, заяви заместник-министърът на електронното управление Атанас Мазнев. Той подчерта, колко е важно да се разбере, че инвестициите в киберсигурността не са безсмислени и водят до по-голяма добавена стойност за бизнеса.

„Иновациите не чакат избори. Публичните институции и бизнесът трябва да работят ежедневно“, каза заместник-министър Благовест Кирилов. По време на срещата, той представи резултатите от проведената през октомври анкета на тема „Киберсигурност“.

Трябва да продължим сътрудничеството и да провеждаме подобни анкети по сектори, за да си бъдем полезни един на друг, допълни Кирилов. Той изнесе обезпокоителни данни от анкетата, според които не малка част от фирмите не знаят дали са имали проблеми с киберсигурността и призова бизнеса, да обърне сериозно внимание на обученията и подготовката на експерти по тази тема. Министерство на електронното управление е готово да се включи в дейности, с които можем да бъдем полезни, за да постигнем общо ниво на киберзащита, подчерта заместник-министър Кирилов.

„Най-големият проблем за индустрията е недостигът на квалифицирани кадри и това е не само локален, но и глобален проблем.“

Това каза Националният координатор по киберсигурността и директор на дирекция „Мрежова и информационна сигурност“ в МЕУ Петър Кирков. Той посочи няколко направления, по които министерството работи за подобряване на работата с бизнеса – подготвя се проект на правила, с които Националният екип за реакции при инциденти в киберсигурността може да е в ролята на медиатор, при разкриване на уязвимости в различни организации, които са в обхвата на Закона за киберсигурност.

„Очакваме съвсем скоро да бъде публикувана Директивата NIS 2, с която се разширява обхвата на засегнатите сектори и глобите, стават в същия режим, в който са по GDPR, като процент от оборота. Целта на санкциите е, да имат мотивиращ ефект за бизнеса, за да се спазват мерките за мрежова и информационна сигурност“, допълни още Кирков. Той посочи, че още в началото на 2023 г. МЕУ ще транспонира тази Директива в Закона за киберсигурност.

По време на срещата, представители на браншовите организации изявиха готовност да се включат с експертиза при подготовката на политики и регулации, като например тези, свързани с изкуствения интелект, както и подкрепа на различни инициативи на държавно ниво в сферата на киберсигурността. Бизнесът отправи предложение към МЕУ да се включи в Общността на общностите, работещи по темата за киберсигурността и нейното популяризиране.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments