Георги Николов в борба с Община Бургас за имот: Заплашват ми живота!

1
331
Георги Николов
Георги Николов. Снимка: Искра.бг

Казусът на Георги Николов и Община Бургас, свързан с имоти в бургаския квартал „Акациите“, излиза извън добрия тон. Той се обърна към Искра.бг, за да изрази притеснението си, че животът му е в опасност. Николов твърди, че юрист-консултът на Общината Златан Христов го е заплашил.

„По време на делото в началото на март тази година се срещнах с г-н Златан Христов и му казах: „Има решение на Конституционния съд и вие трябва да се съобразите с него.“, при което той ми отговори: „Не ме интересува, ти си тарикат и държиш общинска и държавна собственост. Ние ти взимахме имота и щом трябва ще ти вземем и живота. Започна да ме заплашва с баща си /Емил Христов/, който бил бивш апелативен съдия на Бургас“, коментира Николов в специално интервю за медията.

След направена проверка от страна на Георги Николов, той е установил, че бащата Емил Христов е бил свързван с ъндърграунда на Бургас. Той е категоричен:

„Затова наистина съм притеснен, след като проверих тези неща, че могат да посегнат на живота ми. Имотът е едно на страна, но ми е заплашен живота. Тези хора са способни на всичко. Така ли трябва да се действа в Бургас. Бургас е град на мафията или най-добрия град за живеене. Всички са обвързани в някаква структура, а същите тези хора ще искат да управляват отново града ни.“

„От 2017 година няколко пъти съм лежал и в болницата за високо кръвно, диабет и сърдечна недостатъчност. Причината е, че виждам, че решението на Конституционния съд не е фактор за Общината. Видях, че за тях решението на Върховния административен съд също не е фактор, защото всяко неизпълнение на решение на съда трябва да се носи наказателна отговорност. Това означава суспендиране на Конституцията, не зависимо от кой, това е престъпление от всякъде“, подчерта Николов. Той обясни:

„Проблемът е доста сериозен, тъй като не става въпрос само за моя проблем, а за престъпление, което се върши от Общината спрямо мен и спрямо много хора, който имат същия казус. Чл. 86 от Закона за защита на собствеността гласи, че може да се придобие по давност собственост на държавата или на Общината, евентуално ако има такъв проблем. Моят имот е на повече от 100 години, водихме дела с бургаската община. Имам документ, който е от 1963 година и който се води на името на моя родител Димитър Николов, но Общината твърди, че този документ го няма при тях. С този документ узаконяват сградите в имота. През 2017 година, след като Общината огледа нещата, къде са слабите места, започна да води дело, че това е дъно на езеро. Това не е вярно, тъй като там преди близо 100 години са били открити, само на 200 метра от моя имот, тракийски гробове от преди 2500 години. Парадоксът в случая е, че моят имот е малко по-голям и че срещу никой друг от квартала не водят никакви дела.“

По думите на потърпевшия през 1926 година държавата се е опитала „да вкара в релси неща“, но не е успяла. Николов посочи:

„Повече от 15 години аз съм в състояние на борба с Общината, за да не ми вземат имота. Те са стигнали дотам, че да не признават никакви съдебни решения и смятат, че техните решения са най-правилни.“

„Има Решение №3 на Конституционния съд от 24 февруари 2022 година, а именно, че на 1 януари 2018 година Министерският съвет, не е продължил мораториума и затова от 31 декември 2017 до 19 януари 2018 година се отменя вечноправният ефект на давностното владение. Затова Конституционният съд смята, това противоречи на самата Конституция и на чл. 4 ал. 1, където държавата ни трябва да се подчинява на законите, но Община Бургас не ги спазват, връщайки със задна дата правния ефект от техния мораториум. Самият Конституционен съд казва, че това не може да е така, защото в случая се отнемат права. В чл. 17 ал. 1 и 3 се посочва, че правото на собственост стои над всичко и затова заведох дела. Бях принуден да водя и делата срещу тях, за да ми се плати направените от мен подобрения, но явно Общината искат да вземат имота без пари, за да го дадат на някой свои хора. От Община Бургас заведоха допълнителен иск, с който искат аз да им плащам наем. Това е пълен парадокс – да плащам наем на моята собственост. После ме накараха по три пъти да си плащам данъците в една година. По този начин искаха да ме съсипят“, твърди Николов.

Имотът на Георги Николов е от близо 11 декара. Той разказа, че дядо му го взел от един турчин през 1913 година, но е нямал документи по онова време. По думите му от 1963 година има позволителен билет, който е бил издаден за узаконяване на сградите. Нотариалният акт е издаден на базата на документи през 2012 година и през 2016 година. През 2017 година Общината завежда дело, за да докаже, че там имотът е бил държавна собственост и следователно става общинска. Той заяви:

„В момента, в който го узаконявам, те тогава почват делата. Искат да придобият имота за тяхно ползване. В целия квартал „Акациите“, който е от 250 декара, сигурно в над 200 декара хората нямат натурални актове. С това разбирам, че България като правовата държава е много далече. Виждам колко много хора са пострадали от съдии изпълнители, точно заради такива неща.“

Георги Николов не се отказва от борбата си срещу бургаската община. Той е категоричен, че ще пусне жалби за заплахата от Златан Христов и за действията на местната власт до ОДМВР-Бургас, до министрите на правосъдието и вътрешните работи и до Прокуратурата. Потърпевшият се надява да запази имота и здравето си.

От Искра.бг ще продължим да следим казуса и оставаме отворени за всички засегнати страни в казуса да се изкажат.

Очакваме вашите сигнали на iskra@iskra.bg

Абониране
Известие от
guest
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Граматикова
Граматикова
10 дни по-рано

Натурални актове? Не е ли нотариални??? Нотариус, не натуралист!!! 😂