Георги Иванов: Тръгнах с нагласата да стана шампион по борба!

0
132
Георги Иванов
Георги Иванов. Снимка: БФ Борба

„Още преди първенството тръгнах с нагласата да стана шампион“, заяви Георги Иванов, който покори европейския връх в тежка категория на първенството до 23 г. в Букурещ. Това съобщиха от БФ Борба. Той посочи:

„Надявам се оттук нататък да вървя само нагоре и на големи първенства при мъжте. Иначе всички срещи ми бяха трудни. Но добре се сборих, водех в резултата и контролирах развоя на срещите. А когато стигнах финала, разбира се, че имах някакво притеснение, защото вече съм губел един финал. Но си казах, че ако не спечеля златото, другото за мен ще е провал.“

На шампионата в Букурещ шампионът постига три победи в тежка категория до 125 кг на свободния стил, а в решителната схватка побеждава с технически туш 10:0 украинеца Володимир Кочанов. Това е трети медал в кариерата на 20-годишния талант, представител на димитровградската школа. През 2019-а Георги става втори на европрейското за кадети, а през миналата година взима бронз на континенталния шампионат за юноши. Но за първи път ликува с титла, а българският химн звучи в негова чест.

„Изпитах много хубаво чувство, бях много развълнуван. Надявам се, моят баща, който почина преди няколко години, да вижда този мой успех“, подчерта Иванов. В негова памет шампионът на всяка едно състезание излиза с фланелка, подарена от татко му. Всъщност покрай баща си, който е бил голям любител на борбата, и Георги се захваща със спорта на Дан Колов. Родом е от Кърджали, но в последните години живее в Димитровград, където започват и първите му стъпки в борбата при треньора Салим Наим.

„Той и до днес е мой личен треньор, много ми е дал, постоянно е в залата и показва хватки. Но и увереност ми е дал. Всички в клуба сме като едно семейство, както и с президента Георги Петров. От деца ни познава и ни помага. Борбата ми е дала много, не мога да опиша точно, но има една особена тръпка. Дава ми физическа подготовка, самочувствие, много приятелства“, отбеляза шампиона.

Самият Георги е щастлив, че и семейството му изцяло го подкрепя да се занимава с любимия си спорт. Още повече, че са петима братя, като четирима от тях се занимават с борба. Шампионът има и подкрепата на годеницата си Веселина, която е учителка в детска градина. Двамата имат и тригодишна дъщеричка, която обаче се е ориентирала към танците и пеенето.

След първенството в Букурещ предстои кратка почивка за младия национал, за когото следващото голямо предизвикателство ще е европейското първенство за мъже в Загреб от 17 април. Иванов призова:

„Все още нямам успехи при мъжете, там състезателите имат повече опит. Но вярвам, че и това ще се случи. Шампион съм на България при мъжете и юношите. Борех се на „Дан Колов“ по-рано този месец, но имах малшанс за третото място и останах пети. Смятам обаче, че скоро ще мога да влизам и в тройката на мъжете. Още повече, че този медал ми дава самочувствие и увереност.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments