Георги Готев: Колкото по-малко газ потребяваме, толкова по-малко уязвими ще бъдем

0
12
Георги Готев
Георги Готев. Снимка: Facebook

Колкото по-малко природен газ потребяваме, толкова по-малко уязвими ще бъдем за извиване на ръцете. Това обяви пред „БНР“ създателят и издател на EURACTIV България Георги Готев. Той подчерта, че това важи и в геополитически план. Във финансов пък по-малко ще ставаме жертва на спекуланти – както наши, така и чужди.

Готев коментира още, че документи, с които те разполагат, показват, че са верни опасенията на „Булгаргаз“, че заинтересовани среди искат да уязвят компанията финансово като поставят под въпрос договора между Азербайджан и България. Той е за внос на 1 милиард кубически метра годишно синьо гориво. Според Готев в дъното на всичко това стои натискът на Русия, която иска да доминира на пазара у нас.

Журналистът подчерта, че неговите документи не са му били предоставени от „Булгаргаз“. Напротив. Те са били много уплашени, когато той им се е обадил с искане за коментар по въпроса. Причината е, че излизането на една такава статия може да навреди допълнително. А именно изданието на Готев първо писа, че „Булгаргаз“ сезира ДАНС за това, че някой се опитва да саботира договора с Азербайдан.

От писмото, с което разполагали, ставало ясно, че бивши директори на компанията са тези, които разкриват конфиденциална информация от контракта и това предизвиква недоволството на Баку. Дори нещо повече. Случващото се им дава теоретичната възможност да прекратят договора.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments