Георги Димов: Турция води балансирана и внимателна политика за войната в Украйна

0
13
Георги Димов
Георги Димов. Снимка: Скрийншот от видео на "bTV"

Турция води балансирана и внимателна политика спрямо войната в Украйна. Това коментира пред „bTV“ бившият консул на България в Одрин Георги Димов.

Днес именно там ще се проведат преговори и те по негови думи ще бъдат много важни. Предишните са били по-скоро тактически.

Димов счита, че предложението на президента на Турция Ердоган да бъде посредник в тази ситуация не е никаква изненада, защото той го прави поне от два месеца.

Но въпреки това Анкара има и някои решения, които са против Русия. Турция не се присъедини към санкциите и не затвори въздушното си пространство. Но тя затвори проливите. И всичко това се случва по силата на конвенцията от Монтрьо за регулиране на корабоплаването. В нея е посочено изрично, че по време на война Турция има право да го направи. Въпреки това затварянето не се отразява толкова сериозно на Русия.

Освен това важен фактор тук е, че Анкара също е зависима от доставки от Москва като тези на природен газ и петрол и затова не иска да прави грешни стъпки. По този начин държавата има двойствена позиция. Освен всичко останало ще пострада и туризма в Турция, защото там отиват над 6 милиона руски туристи, а в този момент именно туризмът е този, който спасява икономиката на Анкара.

Турция е зависима по още една линия и тя е свързана със строежа на атомна електроцентрала, който Русия прави на нейна територия. Не на последно място е важна и двустранната търговия, която е в доста голям размер и Анкара няма как да се откаже от нея.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments