Георги Ангелов: Държавата щедро раздаде пари на бизнеса, а сега мисли начин да си ги върне

0
29
Георги Ангелов
Георги Ангелов. Снимка: Facebook

Държавата в лицето на служебното правителство предлага да бъде въведен еднократен данък свръхпечалба. Той ще бъде в размер на 33% и ще се отнася само за компаниите, които са реализирали такава.

Мярката ще се въведе от 1 юли и ще важи до края на 2023 година. Предвижда се специална формула, по която да се определи кои фирми са реализирали свръхпечалба.

Друга промяна в данъчните закони, която предлага Министерството на финансите, е разплащанията в брой да могат да бъдат само до 5000 лева, а не до 10 000 лева, както е в момента. От 1 юли ще остане и само нулевата ставка на ДДС за хляба и брашното, както и 9% за бебешките храни и книгите.

Всички тези поправки преди да влязат в сила, трябва да бъдат гласувани от следващото 49-о Народно събрание.

Пред „NOVA“ икономистът Георги Ангелов коментира, че държавата първо много щедро е раздавала пари на бизнеса. Сега се опитва в същото време да измисли с какъв данък да си върне поне част от парите, което според него е малко абсурдно.

Ангелов е на мнение, че по-добрият вариант би бил част от бизнеса, който наистина е реализирал свръхпечалби, просто да върне цялата помощ, която е използвал неправомерно и ненужно през 2022 година. По този начин и България ще избегне прецедент с въвеждането на еднократни данъци.

Икономистът освен това подчерта, че практиката показва, че много еднократни неща реално стават постоянни и след това не се отменят. А 33% данък е много по-високо от това, което имаме в момента.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments