„General Motors“ с иск срещу „Fiat Chrysler“ заради корупционни схеми

0
68
General Motors
Снимка: Wikipedia

От „General Motors“ повдигнаха обвинение срещу „Fiat Chrysler“ за рекет, като сред замесените е бившият главен изпълнителен директор Серхио Маркионе, съобщават от „Money.bg“. Според обвинителите той е част от дългогодишна корупционна схема. По нея вече има разкрити ръководители и работници в автомобилната индустрия, някои от които вече са получили присъди.

В подадения иск се твърди, че „Fiat Chrysler“ са отговорни за щети за милиарди долари. От компанията са подкупвали Американския съюз на работещите в сферата на автомобилизма (United Auto Workers – UAW), за да могат да бъдат издадени конкурентните предимства, които са били отказани на „General Motors“. Незаконните действия се случили през 2009 година, когато и двете компании са били в тежко състояние. Случката се повтаря и през 2015 година, когато Маркионе е имал контакт с UAW за постигане на сделка за сливане на компанията.

От „Fiat Chrysler“ отричат обвинения като според тях от „GM“ се опитват да провалят преговорите по двете активни сделки на компанията. Едната е за сливането с френската компания „PSA Group“, а другата е за новия договор с UAW.

Акциите на „Fiat Chrysler“ се сринаха с 3,7 процента, като това е най-големият отчитан срив за последните три месеца. Макар от „GM“ да не са предявили иск срещу UAW, от компанията рискуват разваляне на отношенията си със съюза. Акциите на „General Motors“ също са надолу с три пункта.

Fiat Chrysler изразиха учудването си от процеса. Те заявиха, че ще се защитават и преследват всички правни средства за защита.

Анализатори са на мнение, че сделката между „Fiat Chrysler“ и „Peugeot PSA“ е рискована. По-рано през седмицата Гейтън Тулемонд от „Deutsche Bank“ сподели, че французите поемат всички рискове, ако се стигне до сделка. От Citigroup пък смятат, че предложението определено е в полза на „Fiat Chrysler“.

Ерик Гордън, професор в Университета в Мичиган, също коментира сливането. Според него то не е толкова лесно, колкото хората предполагат. Той смята, че „PSA“ ще трябва да направи много сериозно разследване, преди да предприемат каквито и да е действия. Нещо, което ще се отрази на сделката и ще се отрази на „Fiat Chrysler“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments