Генади Тенев пред Искра.бг: Няма политическо желание за реформа в МВР

0
859
МВР, сграда, Архив
МВР. Снимка: Архив

Няма политическо желание за реална реформа в Министерството на вътрешните работи /МВР/. Това коментира зам.-председателят на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в MВР Генади Тенев за Искра.бг. Според него няма и приемственост от страна на политическите сили да продължат нещо, което вече е започнато.

„Всяко ново правителство, а и всеки нов министър, декларират, че ще започнат решаването на проблемите, но го правят парцелирано и не съобразно с конкретните потребности и виждания на гражданите на Република България и на служителите в МВР, а според своите разбирания и амбиции“ – това са посочвали нееднократно от най-големия синдикат в МВР.

За да бъде реализирана промяната във ведомството трябва да се изготви задълбочен структурен и функционален анализ за състоянието на МВР на структурата и щатовете, на финансовото и материално осигуряване, на приоритетите и резултатите от дейността му, на системите за подбор, обучение и кариерно развитие на кадрите, обясни Тенев. По думите му в момента има недостиг на служители, ангажирани с основните дейности на МВР, а същевременно максимумът, който може да се обучат новоназначени служители на година, е до около 1000 души. Тенев подчерта, че не всички от общия числен състав на МВР са служители, изпълняващи охранителна и оперативна дейност, разследване на престъпления и осигуряване на пожарна безопасност и защита при пожари, бедствия и извънредни ситуации и поради това е мит, че полицаите в страната са много като численост спрямо населението.

След като бъде оценена ситуацията, трябва да се разработи и приеме стратегия за реформирането и развитието на МВР. И последният етап е реализирането на самата реформа. Тенев посочи, че според тяхната организация, реализирането на една нужна реформа в МВР и постигане на устойчиви резултати от нея, може да отнеме период от 10 до 20 години.

„За съжаление през годините сме свидетели на липсата на желание от политическите партии да се подготви такъв процес, чрез дискутиране на експертно ниво на проблемите на системата и осигуряване на политическо ниво на приемственост за реализирането му. Според нас от СФСМВР, за да се очертае и подготви такава реформа е необходимо първо да се направи задълбочен структурен и функционален анализ на системата и да се проведе диалог с участие на:

  • политически необвързани представители на гражданското общество – които да заявят какво очакват от МВР и какво искат то да бъде в услуга на обществото;
  • представители на политическите партии – които да поемат ангажимент за приемственост за постигане на целта;
  • представители на синдикални организации на служители в МВР, имащи необходимата експертиза за проблемите и възможни решения за тях;
  • експерти по сигурност – имащи нужната експертиза по националната и световната практика в тази област.

Без такъв диалог всеки опит би завършил с провал, каквито резултати наблюдаваме неведнъж през годините. За съжаление въпреки заявяване на желание за такъв диалог, реални действия за започване на необходимия процес до момента няма“, посочи още той.

Към момента всички опити за промяна, декларирани като реформа, са извършени на „парче“. Няколко пъти бе обявена приключила реформа, която основно се състои в смяна на наименования, а някои дори са катастрофални, посочи той и даде за пример с реформата по времето, когато министър на вътрешните работи бе Румяна Бъчварова, както и с математическия модел за реформи в МВР на Бойко Рашков. Припомняме, че последният включваше 14 основни показателя, сред които брой на населението, криминогенна обстановка, местоположение, численост на служителите във въпросното населено място.

Генади Тенев обясни, че последствията от всички опити за реформи на парче, са били за сметка на обществото и служителите. И даде следния пример за прилагане на математическия модел:

„В случай, че в дадено РУ към ОДМВР или в Участък на Полицията, полицейските служители са работили ефективно и са постигнали нисък праг на нарушения и престъпления в обслужваната територия, според математическия модел това означава, че това звено на МВР не е натоварено и следва да бъде или закрито или преобразувано в такова от по-нисък ранг с по-малко служители. Резултата от това е ескалиране на нарушенията и престъпленията на тази територия.“

Според Тенев служителите на МВР трябва да бъдат превъоръжени с въоръжение, екипировка и техника, отговаряща на съвременните изисквания и стандарти за страна-членка на Европейския съюз. От години СФСМВР работи съвместно с партньорски синдикални организации от страни-членки на ЕС, в посока въвеждане на минимални стандарти за оборудване на всички служители от службите за сигурност в ЕС.

Проучвания на синдиката показват, че служителите в МВР изпитват несигурност в и от системата и това демотивира голяма част от тях.

Предстои да се види какви действия ще предприеме новото правителство спрямо МВР и дали ще се вслуша за реалните проблеми на министерството и неговите служители.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments